Al lange tijd weet ik dat het geven van Webinars een mooie verbindende manier is om als ondernemer in beeld te komen bij het ‘grotere’ publiek. Verbindend omdat je tegelijkertijd je kennis deelt en kennis maakt met mensen die door jou geholpen willen worden. Door kennis te delen ben je op een laagdrempelige manier betekenisvol voor de ander. Wat natuurlijk fantastisch is!

Weten is één. Maar doen is twee…

Eerst wilde ik het niet. ’Ik kan toch ook op andere – minder spannende – manieren mijn kennis delen.’ Hield ik mezelf voor. Zoals via mijn blogs. En later mijn vlogs. Dat laatste is ook behoorlijk spannend om te doen, trouwens.

De spanning en angst om in beeld te komen en fouten te maken neemt bij mij de overhand. Zeker als het Live is. In een vlog kan ik nog dingen wegknippen die niet goed gaan. Lekker veilig binnen mijn comfortzone… 😊

Maar Live? Dat kan ik niet… dacht ik.

Toch wilde ik het wél. Ik zag het veel anderen doen en begon me af te vragen hoe ik een Webinar moest geven. Wat voor informatie geef ik dan? Hoe ‘verpak’ ik alles? Hoe zit dat met de techniek? (Kan ik dát wel…?). Via social media kan je veel gratis leren. Ik ging dan ook op zoek naar het hoe en wat.

Ook het wat is nog een ding. Want welke informatie ga ik dan delen? Zitten mensen wel op mij en mijn verhaal te wachten? Wat is waardevol genoeg?

Ik moest zoveel kunnen – vond ik – dat ik het niet deed. Ik zette de stap niet.

Tot een week of twee geleden. Ik zat in een online training. Daarin werd stap voor stap uitgelegd hoe je een Webinar geeft. En vrijwel onmiddellijk kwam bij mij het gevoel naar boven. ‘Maar dat kan ik!’

Alle verschillende puzzelstukjes die leiden naar het geven van een Live Webinar had ik al beschikbaar. Eigenlijk zag ik voor me hoe ik het kon doen. Ik dacht: ‘ik ga het niet alleen proberen, maar ik kan en zal het doen!’

Eerst kijkend in mijn agenda of ik genoeg tijd had om een aantal voorbereidingen te doen. Als ik het Webinar wilde laten aansluiten op mijn 2 daagse training in juni dan had ik nog 1,5 week. Ik besluit: ‘Ik ga het doen.’

Zo gezegd zo gedaan. 😉

De voorbereidingen waren pittig. Toch kreeg ik steeds meer het gevoel dat alle puzzelstukjes samenvielen. De kennis en ervaring van de afgelopen 2 jaar kwamen zomaar ineens samen. Ik voelde: dit gaat lukken!

Vanaf het moment dat ik was begonnen met adverteren op Facebook begonnen er aanmeldingen voor mijn Webinar binnen te komen. En dat alleen al gaf mij zoveel motivatie, dat ik mijn angst kon loslaten en de moed heb gevonden om het daadwerkelijk te doen.

Vanochtend was het zover. Ik kan zeggen: ‘Yes, I did it!’

Ik heb de volgende stap in mijn ondernemerschap gezet. Maar tegelijkertijd in mijn ontwikkeling. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en ben in de Leerzone gaan zitten. Precies waar ik in het Webinar over vertel.

De titel van het Webinar (mocht je dat gemist hebben…): ‘Dit is wat je wilt weten als je je gaat heroriënteren op je loopbaan.’

Een deelneemster geeft aan dat mijn verhaal heel logisch is opgebouwd. Mijn inzicht is dan ook dat mijn voorbereiding ervoor heeft gezorgd dat ik wist wat ik wilde vertellen. Daardoor kon ik het verhaal laten komen zoals het kwam. En dat voelde goed. Ondanks dat de opkomst helaas nogal teleurstellend was, zeker gezien het aantal aanmeldingen vooraf. Gelukkig kan ik dát heel goed loslaten. Volgende keer beter!

In plaats daarvan ben ik dankbaar dat ik heb mogen oefenen voor het ‘echie’ en ben trots dat ik het heb gedaan. Het was een super waardevolle ervaring, waar ik veel van heb geleerd en die ik zeker ga herhalen. Want dan kan ik steeds verder verbeteren en nog meer waarde leveren.

Wil jij de volgende stap zetten, door weer in je Leerzone te komen? Maar zou een persoonlijke coach je daar bij kunnen helpen?

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda