De ene persoon staat graag in de schijnwerpers op het podium en de andere persoon floreert beter op de achtergrond. Zo heeft ieder andere behoeften. Deze behoeften komen voort uit een bepaald temperament dat je van nature bezit. Je kent daarbij waarschijnlijk wel de twee uitersten: introvert en extravert.

Je bent gericht op een van beide uitersten of voelt je door een van beide het sterkst aangetrokken. Op dat natuurlijke uitgangspunt functioneer je het beste volgens Carl Jung. Je kunt jouw natuurlijke temperament niet veranderen. Wel kun je leren er optimaal gebruik van te maken. Waardoor je profijt hebt van de voordelen van beide.

Wat ik veel zie is dat juíst de meer introvert georiënteerde mensen moeite hebben met veranderingen in hun loopbaan. Hun behoefte om op de achtergrond te blijven, of zich zelfs af te zonderen, maakt dat zij minder zichtbaar zijn voor hun omgeving. Wat hen niet helpt. Terwijl hun vaak specialistische kennis cruciaal is voor hun werkgever. Een introvert is zich vaak ook niet bewust van hij/zij meebrengt en hoe zeer hij/zij van waarde is.

Als introvert heb je daarnaast sterk de behoefte om van betekenis te zijn in je leven en werk. Uit eigen ervaring weet ik dat introversie daar invloed op heeft, je tegenhoudt. Dat maakt dat ik gedreven ben om juist jou als introvert te coachen om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wat zijn nou eigenlijk de 3 grote verschillen tussen introverten en extraverten?

Energie opdoen

Introverten putten energie uit de focus op hun innerlijke wereld van ideeën, emoties en indrukken. Ze laden op in een vertrouwde omgeving met weinig prikkels. Om te voorkomen dat ze hun perspectief of aansluiting op zaken verliezen, zullen introverten ook tijd in de buitenwereld moeten doorbrengen. Zij zullen hun energie evenwichtig moeten aanwenden en op tijd uitrusten om hun batterij op te kunnen laden. Wat in de snelle wereld van tegenwoordig niet zo gemakkelijk is.

Extraverten halen hun energie uit hun focus op de buitenwereld van activiteiten, mensen, plaatsen en dingen. Ze uiten zich gemakkelijk, zijn resultaatgericht en houden van grote menigten en veel activiteit. Het is voor hen vaak heel moeilijk om te ontspannen en hun lichaam rust te geven.

Respons op prikkels

Introverten raken gemakkelijk overprikkeld door de buitenwereld of het gevoel dat er ‘teveel van alles’ is. Dat komt voort uit hun behoefte graag meer te weten over wat ze ervaren. Ze denken daar – in diepe concentratie – over na. Introverten houden van complexe zaken, zolang ze zich kunnen richten op een of twee deelgebieden en er geen druk op hen rust. Introverten houden ervan met mensen te praten, maar in grote groepen kunnen er teveel prikkels op ze af komen. Ze voelen dan – zonder het zich altijd te realiseren – de drang om in afzondering even bij te komen, zodat ze tot zichzelf komen.

Extraverten houden ervan om veel verschillende ervaringen op te doen. Ze zoeken vanzelf een drukke omgeving waarin veel gebeurt. Zodra ze juist níet genoeg prikkels krijgen, hebben ze behoefte om bij te tanken. Extraverten doen dat bijtanken door méér prikkels te gaan zoeken. Na een korte periode van concentratie, gaan ze in beweging en maken bijvoorbeeld een praatje.

Ben je als introvert sterk geneigd tegemoet te komen aan je behoefte aan ‘afzondering’, dan zal dat je persoonlijke groei belemmeren.

Benadering van kennis en ervaring

Introverten houden van diepte. Van specialistische kennis. Ze ervaren iedere ervaring intens. Ze houden ervan onderwerpen uit te spitten. Daarom kunnen ze zich niet bezig houden met veel verschillende onderwerpen. Ze herkauwen nieuw verkregen informatie. Vanuit hun concentratie hebben introverten er moeite mee onderbroken te worden. Ze moeten zich dan losweken en later de concentratie weer terugvinden, wat veel energie kost.

Extraverten houden daarentegen meer van de breedte, van veel. Veel vrienden, veel meemaken, overal een beetje van weten, niets willen missen. Ze zijn eerder generalistisch. Veel afwisseling stimuleert ze en geeft ze energie.

Wil je meer lezen over introversie? Vraag het e-book: ‘De Talentvolle Introvert’ gratis aan.

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda