Over Lisa...

‘Ik zie jou niet in deze rol...’

Met bijna 20 jaar dienstverband in de pocket zit ik in gesprek met mijn nieuwe leidinggevende. Hij legt mij uit hoe hij de toekomst ziet van ons HR team.

Mijn grootste angst lijkt waarheid te worden. Naar hem toe blijf ik cool. Van binnen gebeurt er heel veel.

Angst, boosheid, verdriet, teleurstelling, twijfel aan mijzelf. Maar ook kracht, rust en een innerlijk weten: ‘Dit is het moment om door te pakken’.

Vanuit mijn rol als P&O adviseur ben ik het eens met het plaatje dat hij schetst. En ik zie ook, dat IK niet in dat plaatje pas.

Een paar maanden daarvoor ...

Tijdens een workshop over werkplezier spreek ik uit:

‘Ik ben niet meer trots op mijn werk’.

Het valt stil om mij heen. Ik schrik van mijn eigen woorden …

Het klopt, ik ben niet meer trots, maar dat het gevoel zo sterk was had ik niet aan zien komen.

In die periode ben ik heel onrustig en klagerig. Ik ben moe. De werkdruk is hoog. Er worden in het werk dingen van mij verwacht, die ik niet lijk te kunnen leveren. Mijn rol van P&O adviseur is in de loop van de jaren steeds meer een organisatie rol geworden. In ieder geval wordt dat verwacht vanuit de organisatie. Terwijl ik het liefst direct in contact sta met de medewerkers in de organisatie. Het werk dat van mij verwacht wordt, schuurt met wat ík graag wil. Nota bene de reden waarom ik ooit een mensgerichte studie heb gekozen.

Mijn toenmalige leidinggevende geeft mij de opdracht om een plan te maken voor mijn toekomst. Zij vraagt mij om mijn ideale werkdag te beschrijven. Tevens krijg ik een coach toegewezen. Voor mij is het duidelijk. Ik wil graag in gesprek met medewerkers én hen begeleiden in hun loopbaan. Zoals ik dat jarenlang naast mijn functie van P&O adviseur heb gedaan. Diep van binnen het liefst als zelfstandige. Maar ik durf het niet, omdat ik bang ben voor de gevolgen die ik niet kan overzien.

Bij deze coach kon ik mijn gevoelens, gedachtes en dagelijkse ergernissen kwijt. Dat heeft mij enorm geholpen om los te komen van mijn zogenaamde ‘zekerheden’ en trouw te blijven aan mezelf in plaats van trouw te zijn aan mijn werkgever. Het gaf mij helderheid, maar ook rust en herstel van zelfvertrouwen. Had ik dat niet gehad dan weet ik zeker dat ik op een burn-out was afgestevend. Zo diep zat ik.

Afronden dienstverband

In plaats daarvan pak ik door. Het uiten van mijn wens voor mijn toekomst opent het gesprek. Dat is doodeng, maar lucht ook enorm op.

Ik ben vervolgens gaan onderzoeken wat ik nodig heb om verder te kunnen, zowel privé als zakelijk.

Een stap vanuit dienstverband naar zelfstandigheid doe je niet zomaar. Dat is iets wat voorbereiding en een klankbord nodig heeft. Door niet in de slachtoffer rol te gaan zitten, maar de gesprekken zakelijk in te steken, sloot ik aan bij mijn leidinggevende en zijn wij het op een goede manier eens geworden. We nemen begin 2019 afscheid en mijn toekomst als zelfstandig loopbaancoach gaat van start!

Lees mijn eerste blog daarover. https://waartalent.nl/verleden-heden-toekomst/

Groei

Terugkijkend ben ik in de periode die volgde persoonlijk enorm gegroeid. Mijn onzekerheid heeft plaats gemaakt voor kracht. Ik weet waar ik voor sta, wat ik wil en ga ervoor! De keuzes die ik nu maak zijn in lijn met waar ik zélf naar toe wil. Ik wil mensen verder helpen in hun loopbaan en ontwikkeling. En ik wil een eigen bedrijf neerzetten waar ik trots op ben en waarin ik als persoon mijn ei kwijt kan. Mijn focus is helder. Mijn angsten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo fijn!

Dit ben ik ook!

Dit proces in mijn werkzame leven heeft in mijn privéleven een mooie parallel. Ik ben van Zumba® ín de groep naar gecertificeerd Zumba® instructeur vóór de groep gegroeid. Ook daar moest ik aan de slag met mijn angsten. Eigenlijk door mijn angst in de ogen te kijken en te gaan doen. Elke week weer voor de groep en mijzelf in al mijn kwetsbaarheid laten zien. Oefenen, oefenen, oefenen. En hee, het gaat steeds beter! En het geeft mij zoveel plezier!

Dansen is mijn passie! Na jarenlang wedstrijden te hebben gedanst in het verleden – assisteer ik sinds 2015 bij het geven van stijldans lessen en Rock ‘n Roll. Ik geef daarbij anderen het plezier van dansen en leer mensen te vertrouwen op zichzelf.

Ik houd van de vrijheid van windsurfen, maar doe dat veel te weinig.

Had je het al gemerkt? Blauw is mijn lievelingskleur. Ondanks mijn kleurenblindheid voor bepaalde blauwe kleuren … ja, écht!

Ik ben zacht richting de mens, maar zakelijk op de inhoud.

Ik word blij als mensen zélf hun acties gaan nemen en ik ze daarbij heb kunnen helpen. Ik loop daarbij graag een stukje mee in een moeilijk stukje van de loopbaan van anderen.

Bij mij hebben veranderingen vaak tijd nodig. Als alle puzzelstukjes op tafel liggen, dán kan ik in een oogwenk een keuze maken. Twijfel en angst voor het onbekende maakten lange tijd dat ik bleef waar ik was en dat ik persoonlijk niet meer kon groeien. Toen ik inzicht kreeg in mijzelf en kon onderkennen dat het niet goed ging, viel de angst langzaam weg. Ik ben dankbaar en trots op de stap die ik heb gezet om mijn veilige loopbaan bij de gemeente te vervolgen als zelfstandig loopbaancoach. Een sprong in het diepe, waar ik lang de moed niet voor had! Door mezelf steeds meer te laten zien word ik nu steeds sterker en ben ik weer trots!

Kort curriculum

Gecertificeerd DISC- en DRIJFVEREN specialist bij TalentFirst (certificaat juli 2022)

Post-HBO Professioneel Coach bij Balansgroep (diploma oktober 2019)

TMA-Professional (Talent Motivatie Analyse) (certificaat 2018)

Masterclass CV schrijven / LinkedIn van Aaltje Vincent (2014)

Koersonderzoek Technieken, Loopbaancoaching volgens methode Hoogendijk bij Vista Nova (certificaat 2013)

Train-de-trainer ‘Baas in eigen loopbaan’, bij AenO fonds Gemeenten (certificaat 2012)

Mediation bij The Lime Tree (certificaat 2011)

HBO Personeel en Arbeid bij HMN De Nijenburgh (diploma 1994)

WaarTalent is op 1 januari 2019 ingeschreven bij de KvK onder nummer 73490326

Het logo van WaarTalent loopbaancoaching is gebaseerd op het oog.

Een oog waar beweging in zit, een soort spiraal die openbreekt en vanuit de kern kijkt.

De blauwe kleur staat voor betrouwbaarheid, puurheid en zelfverzekerdheid.

Het oog symboliseert ‘aandacht’, wat staat voor onderzoeken; in de spiegel kijken; inzicht en gewoonweg aandacht geven en krijgen.

Alles wat je aandacht geeft, groeit!