Als je me al wat langer volgt dan weet je dat dansen mijn grote hobby is. Naast mijn werk ben ik onder andere Zumba-instructeur. Twee keer per week geef ik Zumba fitness les.

Bij dansen is het belangrijk om aan te voelen waar de balans zit.

Zo heb ik bij mijn Zumba les een nieuw dansje. Er zit een stukje in waarbij ik merk dat ik me bij het aanleren van het dansje heel alert moet zijn hoe ik op mijn voet sta. Is er balans dan kan ik mij goed bewegen. Zo niet, dan merk ik dat ik door de snelheid van muziek en bewegen ga wankelen. Ik ben dan niet in balans, ik zal moeten corrigeren en het ziet er dan dus niet uit. Om te voorkomen dat ik een volgende keer ga wankelen zal ik er voor moeten zorgen dat ik mij bewust ben van waar de onbalans vandaan komt. Met dat bewustzijn ga ik oefenen, buiten de les om. Zodat mijn lijf gaat herkennen op welke manier ik wel in balans ben. Dan kan ik performen.

Je denkt waarschijnlijk, waar gaat dit over?

Met dit voorbeeld vanuit dans wil ik de vergelijking trekken naar werk. Een bekende is de werk en privé balans. Maar het is op allerlei fronten in je werk of loopbaan van belang om te weten / aan te voelen wanneer je wel of niet in balans bent.

Bijvoorbeeld:

  • Te veel werk – te weinig werk
  • Te gezellig – te weinig gezelligheid
  • Te behulpzaam – te weinig hulp
  • Te verantwoordelijk – te weinig verantwoordelijkheid

Je snapt het wel.

In het leven draait alles om balans. Als iets ‘te’ is, wil dat meestal zeggen dat er iets niet goed gaat. Er is geen balans.

Wat is Balans dan?

Ik heb het toch even voor je opgezocht. Balans is een soort weegschaal of wip, een toestand waarin alles aan alle kanten even zwaar is. Een momentopname waarin alles in evenwicht is.

Altijd is er ergens een midden, waar de balans ligt. Dat is de plek waar je het beste zal functioneren. Waar je het prettig zal hebben.

Echter er is een gevaar. En dat is dat je terecht komt in te prettig, te comfortabel. Ook daar is weer sprake van een te. Er is wel onbalans, alleen merk je het niet zo.

Over het algemeen veranderen we pas als er nut of noodzaak voor is. Dus juist als er een onbalans is. Maar een kleine onbalans voelen we nog niet zo. Bij te comfortabel is de nut of noodzaak niet direct aanwezig om het als ‘te’ aan te voelen. Je bent je je er niet zomaar van bewust.

En pas bij bewustwording kun je in actie komen. Je snapt wel, als je werk ‘te’ comfortabel wordt zal je dat pas gaan ervaren als de onbalans erg onprettig wordt. Eigenlijk ben je dan misschien al te ver uit balans. En hoe verder je uit balans bent hoe moeilijker het is om te corrigeren.

Net zoals bij fietsen. Hel je te ver over naar links dan ga je je gewicht overbrengen naar rechts. Je raakt verder in onbalans en in het ergste geval zal je omvallen.

Over het algemeen is in balans zijn een gevoel. Je moet het eerst aanvoelen voordat je met je hoofd kan benoemen wat er aan de hand is. Dus altijd bij een gevoel van onbalans is het belangrijk om na te gaan waar de onbalans vandaan komt, voordat je zal zien wat de balans kan herstellen. Als je dat weet kun je gaan onderzoeken, uitproberen en oefenen. Soms met hulp. Je kunt dan werken aan herstel van de balans.

Dat heet ook wel leren. Of zoals je wilt, ontwikkelen.

Dus is routine erg? Is comfort erg? Is gezellig erg?

Nee. Fijn toch juist!

Maar te routinematig? Te comfortabel? Te gezellig (of is het nooit ‘te’ gezellig? 😉)

Actie is nodig!

En toch…

Op het moment dat je voelt dat de balans hersteld moet worden en je komt in actie om te veranderen, dan is het nog steeds niet gemakkelijk.

Waarom?

Nog even de fiets: Met het in balans houden van je fiets wil het nog niet zeggen dat je vooruit komt. En als je niet vooruit komt is je balans houden verrekte moeilijk.

Dus breng je die fiets in beweging. In het begin nog traag omdat je weerstand van de weg moet overwinnen. Later komt er meer vaart en gaat het fietsen meer en meer vanzelf. De start en de beginfase zijn altijd het moeilijkste. Ben je daar doorheen dan wordt het vanzelf gemakkelijker. En hee, ook je balans houden blijkt makkelijker als je eenmaal in beweging bent. Niet te langzaam en niet te snel.

Ervaar jij onbalans op wat voor manier dan ook in je werk, of loopbaan? Kom je niet goed op gang met het herstellen van de balans? Ga in gesprek. Met je leidinggevende, of als je dat prettiger vindt, rechtstreeks met mij.