Twijfel is iets waar je op dagelijkse basis veel last van kunt hebben. Vooral als het een grote beslissing betreft. Het houdt je bezig. Je wikt en weegt. In alles wat je doet gaat het met je mee. Onder de douche, tijdens een wandeling. ’s Nachts word je er onrustig van. Je vraagt je af, ‘waar doe ik goed aan?’

Ook kleine beslissingen kunnen je aardig uit evenwicht brengen. Wat trek ik aan naar die bijeenkomst? Welk cadeautje slaat aan? Vraag ik wel of niet advies aan die collega die het schijnbaar allemaal wel weet?

Zelf heb ik de afgelopen periode veel twijfel gehad. Als ondernemer is het belangrijk om mij te profileren. Zichtbaar te zijn.

Maar het is nóg belangrijker om heel duidelijk te hebben voor wie ik zichtbaar wil zijn. Wie wil ik als klant ‘aantrekken’. Welke mensen help ik het liefst en welke mensen willen graag door mij geholpen worden? Wie herkent zichzelf in mij of de onderwerpen waarover ik schrijf?

In het begin van mijn ondernemerschap was het voor mij logisch om mij te richten op de omgeving waar ik zelf vandaan kom. De gemeente. Nog steeds heb ik een zwak voor ambtenaren die kiezen voor een veilige omgeving, terwijl ze zoveel meer uit het leven kunnen halen… (!)

Zelf heb ik laten zien dat je uit zo’n ‘Gouden Kooi’ kunt komen. Als je maar wilt en daar een duidelijke keuze in durft te maken.

Toch heb ik de gemeente-ambtenaar als doelgroep in de Corona crisis meer en meer los gelaten. Net als dat ik zelf de gemeente als veilige omgeving heb losgelaten.

Maar hoe geef ik dan vervolgens vorm aan de klant die ik aan wil trekken? Welke kenmerken heeft die persoon? Op welke manier lijkt die persoon op mij?

‘Trots’ is een begrip dat ik vaak gebruik. Of is mijn ideale klant een loyale medewerker? Of mijn laatste vondst, een schijtlijster?

Het voelde allemaal niet goed. En dus bleef de twijfel. Overigens is ‘twijfel’ ook een kenmerk van mij én mijn coachees. Wat ik meestal omdraai naar ‘bedachtzaam’ of ‘zorgvuldig’. 😊

Tja, momenten van twijfel zijn immers momenten waarin je iets goed wilt doen. Je wilt zorgvuldig nadenken over wat je gaat doen. Niets meer en niets minder. En toch kun je aardig in de knoop komen tijdens dat nadenken. Een knoop die moeilijk te ontwarren lijkt.

Hoe kun je een knoop ontwarren? Juist, door de knoop door te hakken! En dat is precies wat ik zelf heb besloten te doen.

Even kort waar de uitdrukking ‘de knoop doorhakken’ vandaan komt. De uitdrukking komt uit het verhaal met de zogenaamde Gordiaanse knoop. Volgens een eeuwenoud verhaal werd in Gordium (de oude hoofdstad van de streek Phrygië in het huidige Turkije) in een tempel voor de Griekse oppergod Zeus een knoop bewaard. De knoop zat zeer ingewikkeld in elkaar en het was onmogelijk hem te ontwarren. Over deze knoop was een bijzondere voorspelling gedaan. Wie de knoop kon ontwarren, zou heerser van de wereld worden, luidde de voorspelling. Geruime tijd probeerde men op normale wijze de knoop te ontwarren, maar dit lukte niet, de knoop was niet te ontwarren. Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) hakte de knoop met zijn zwaard door en loste het probleem op. Alexander zou in de jaren erna daadwerkelijk een groot deel van de wereld veroveren. De voorspelling was waarheid geworden.

De knoop doorhakken, dat doe je dus als je een beslissing forceert of iets oplost. Je kunt eeuwig door blijven gaan met nadenken over hoe je die knoop uit elkaar krijgt. Maar door de knoop door te hakken, komt er een einde aan twijfel. En dat geeft rust, focus en nieuwe energie! De wereld ligt aan je voeten! (Volgens de voorspelling dan hè!) 😃

Of het de juiste beslissing is, dat weet je niet van te voren. Ik ook niet. De toekomst zal het leren!

Ik heb besloten dat ik mij ga richten op de introverte medewerker die zich wil laten helpen om uit zijn/haar eigen schaduw te stappen. Zodat eindelijk loopbaankeuzes gemaakt zullen worden. En daarmee heb ik volgens mij de kern te pakken van de coachees die ik tot nu toe heb begeleid. En goh, wat lijken zij op mij…

Ik ben er nog mee bezig om dit verder uit te werken. Zeker is dat ik vanaf nu veel ga produceren, waarin jij je als introvert gaat herkennen. Want jij bent niet raar, anders, kleiner of minderwaardiger dan een ander. Integendeel. Jij bent groots. Jij bent jij!

Wil je ervaren hoe jij meer rust, focus en energie kunt krijgen, door knopen in je loopbaan door te hakken? 

Hak gewoon deze knoop door! BAM!

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda