De natuur leert ons veel. Hoeveel ruimte, licht, vocht en voedsel er is, bepaalt of een plant ergens kan floreren. De ene soort ‘doet’ het goed in de volle zon, terwijl de ander liever de schaduw opzoekt. Een zure grond of juist niet. Bepaalde combinaties met diverse soorten. Veel of weinig luchtvochtigheid. Elke soort heeft zo zijn eigen voorkeuren. Met een voorkeur voor de zon, maar op een plek in de (half)schaduw geeft een ander eindresultaat.

Er zijn planten met bloei in hun DNA. Staan ze op een plek waar ze goed gedijen, met de juiste omstandigheden, dan bloeien ze uitbundig. De plant is dan op zijn best en kan ontluiken tot zijn volledige potentie. Hij kan zich goed ontwikkelen en pronkt optimaal met wat hij vanuit zijn kern kan.

Staan planten op de ‘verkeerde’ plek, krijgen ze te weinig voeding of licht, dan stagneert de bloei. Het kost de plant enorm veel energie om tot wasdom te komen. Als dat al lukt…

Vanuit de natuur bekeken klinkt dit allemaal heel logisch. Doet een plant het niet goed in je tuin, dan ga je kijken op welke manier deze plant de juiste omstandigheden krijgt om zich goed te ontwikkelen.

Kijken we naar onszelf en ons werk, dan wordt dat ineens een heel stuk lastiger. Wanneer en waar zijn de omstandigheden optimaal voor jou om te floreren in je werk? Wij hebben geen kaartje bij onze wortels waarop staat hoe er met ons moet worden omgegaan. … Dat zou handig zijn … 😉

Voor jezelf om te zien of jij goed kan gedijen in je werk is nog lastiger. Je vergelijkt jezelf al snel met anderen om je heen. Ook al zijn dat andere ‘soorten’ met andere voorkeuren. Zij bloeien misschien wel prima in die omstandigheden.

Dus vind jij dat jij dat ook moet kunnen, en je past je al snel aan. Zit je al langer in die omstandigheden, dan wordt dat gemakkelijk normaal. Dat jij het niet kan bijbenen, is echter niet normaal. Je ziet dat alleen niet meer.

Intuïtief voel je het misschien wel aan. Het loopt niet lekker, je loopt op je tenen of blijft op de achtergrond. Je floreert niet. Je prestaties zijn niet wat ze zouden kunnen zijn. Je bent niet op je best.

Weet jij wat er op jouw kaartje zou moeten staan? Wanneer floreer jij in je werk? Wat heb jij nodig? Hoe zou het voor je zijn om dat te weten, zodat jij kunt bijsturen. Zodat jij meer energie overhoudt voor andere dingen in je leven.

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda