Wat leert de Corona-crisis ons in onze loopbaan en ontwikkeling? Iedereen heeft zo zijn kwaliteiten, maar ook iedereen heeft zo zijn ‘tekortkomingen’. Problemen die er al waren, worden in tijden van Corona UITVERGROOT. Jazeker, waar jij nu tegenaan loopt dat was er al… Je hebt er nu alleen meer last van. Verrassend? Nee. Leerzaam? Ja!

Behoefte aan structuur

Nog niet eens zo lang geleden 😉 ging je dagelijks naar je werk. Je agenda bepaalde waar je je mee bezig ging houden. Je had vaste tijden voor koffie/thee en lunch. Vaste patronen, vergaderingen en bilateraaltjes. Als je aan je bureau zat dan werd er van je verwacht dat je aan het werk was. En dat was dan ook wat je deed. Vanzelfsprekend.

Thuis aan het werk gaan is andere koek. Je lijkt nu ineens te kunnen kiezen of en wanneer je gaat werken. Je vaste structuur is weggevallen. Je moet jezelf dus aan het werk zetten, terwijl de zon lonkt. 😊 En dat kan best wel eens lastig zijn.

Heb jij nu meer moeite om structuur in je werkdag aan te brengen? Dan ben jij waarschijnlijk sterk gericht op de grote lijnen en ben je flexibel in je werkwijze. Jij laat je leiden door wat er zich aandient, waardoor je soms het overzicht verliest, maar wél weet waarvoor je het uiteindelijk doet.

Als jij nu goed planmatig aan de slag kunt dan is dat iets wat je waarschijnlijk vanuit jezelf al goed kon. Je bent dan op andere vlakken ook ordelijk en gestructureerd. Jij bent accuraat en efficiënt. Jij kunt met jezelf heel goed afspraken maken en die ook nakomen. Meer moeite heb jij met ‘out of the box’ ideeën, maar jij kent wél elk detail.

Behoefte aan sociaal contact

Thuis blijven en -werken zorgt ervoor dat je je collega’s veel minder ziet en spreekt. Wat doet dat met je? Mis je je collega’s? Of vind je het eigenlijk wel lekker rustig zo…

Jij bent sterk gericht op mensen of hebt behoefte aan sociaal contact en verbinding met anderen als jij je collega’s nu erg mist. Jij wilt graag anderen helpen of sparren met je collega’s en dat is onder deze omstandigheden veel lastiger, omdat je je collega’s niet meer fysiek kunt opzoeken. Dat maakt dat het werk je nu misschien veel meer energie kost. Je moet veel actiever op zoek naar contact.

Op je werkplek of in de kantoortuin ontkom je niet aan het onderhouden van sociale contacten. Terughoudendheid daarin is gewoonweg niet mogelijk. Als jij goed alleen kan zijn kost die werkomgeving jou meestal veel energie. Wat een opluchting om nu thuis te werken! Je houdt nu energie over aan het einde van de dag.

Herkenbaar? Wat zegt het werken onder de huidige omstandigheden over jou?

 

Hoezo tekortkomingen?

Ik heb het eerlijk gezegd liever niet over tekortkomingen of problemen. Is het namelijk niet zo dat elke keerzijde van een talent, eigenlijk ook weer een talent in zich heeft? Ik denk het wel! Het is maar net of je een positieve of negatieve formulering kiest.

Bijvoorbeeld. Ben jij een twijfelaar of gewoon bedachtzaam. Klinkt anders toch?

Wil jij je persoonlijke talenten (en tekortkomingen 😉) eens verder onder de loep nemen om na te denken over je volgende stap in je (loopbaan) ontwikkeling? Of ken jij iemand die je dat gunt?