Een natuurlijke begaafdheid of aanleg. Volgens Van Dale is dat de definitie van talent. In eerste instantie kun je talent omschrijven als iets wat je van nature hebt meegekregen. 

Talenten komen in veel verschillende verschijningsvormen. Je kunt talent hebben in iets specifieks, bijvoorbeeld een bepaalde sport of een wiskundeknobbel. Van mijzelf zou ik kunnen zeggen dat ik talent heb voor dans.

Talent kun je ook vinden in bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld empathisch vermogen of flexibiliteit. Dit soort talenten komen nooit alleen. Een combinatie van eigenschappen maken je uniek. Je ware Talent. Jij!

Het lastige is dat een in eerste instantie van nature gegeven talent niet per se een (al) zichtbaar of ontwikkeld talent is. Het is aanwezig. Maar jij bent je je er misschien niet van bewust. Het is nog niet volledig ontwikkeld.

Het hebben van talent is dus niet genoeg. Talent (zowel het talent voor sport als je eigenschappen) heeft oefening nodig. Zoals beweging goed is voor je gezondheid. Is oefening goed voor de ontwikkeling van je talenten.

Vaak heeft het begrip talentontwikkeling een negatieve inslag. Ontwikkelen impliceert dat je ergens niet goed in bent en dat je dat dan moet leren. Ik denk eerder dat talentontwikkeling staat voor het (h)erkennen van je talenten en tijd en aandacht besteden aan het ontwikkelen ervan. Iets wat je goed kan, of wat je goed af gaat, wat vanzelfsprekend is voor jou, nog beter maken. Zodat het zichtbaar wordt. Zodat het meer kracht krijgt. Zodat je het bewust kunt inzetten.

Wat je talent ook is. Je talent heeft dus ‘voeding’ nodig. Stimulans om tot uiting te komen. Een omgeving waar je talent echt tot zijn recht mag en kan komen. Dat geeft groei. Omdat het werken vanuit je talenten meer vanzelfsprekend is gaat het je ook makkelijk af, wat bijvoorbeeld weer plezier en trots geven.

Wil jij bij het zetten van je volgende stap in je loopbaan uitgaan van je ware talenten? Zodat je weer kunt werken met plezier en trots? Laat het mij weten!