‘Ben jij introvert?’, vraagt mijn zoon. Terwijl hij bladert door mijn nieuwe e-book, de Talentvolle Introvert.Ja’, zeg ik. ‘En ik dan? Ben ik introvert?’. ‘Wat denk je zelf’, vraag ik hem. ‘Ik denk het niet…’, is zijn reactie.

Ik leg hem uit dat er verschillende gradaties zijn. Niet iedereen is alleen maar introvert of extravert. Zie het als een lijn, met aan de ene kant de absolute introvert en aan de andere kant de absolute extravert. Dat zijn de twee uitersten.

Zit je in het midden van de lijn, dan noemen we dat ambivert. Vanuit je natuur kun je dan gebruik maken van beide uitersten. Op de lijn zijn vele uitgangsposities mogelijk.

De meeste mensen zullen een mix in zichzelf ervaren. Links of rechts van het midden. Met een meer of mindere neiging naar een van de twee uitersten. Hoe meer je op de schaal naar een uiterste toegaat, hoe meer je je zal herkennen in de beschrijving. En om het ingewikkeld te maken is die beschrijving ook niet altijd helemaal eenduidig.

Dat komt omdat er nog veel verschillende elementen zijn die een rol kunnen spelen. Zoals bijvoorbeeld, verlegenheid. Wat vaak verward wordt met introversie.

Verlegenheid komt eerder voort uit een sociale angst, wel of niet opgebouwd vanuit je verleden. Terwijl introverten bijvoorbeeld teveel prikkels van buiten ervaren en daardoor kunnen dichtklappen. Ook een extravert kan verlegen zijn…

Gedrag is niet onder alle omstandigheden voorspelbaar. Het valt met andere woorden dus niet mee om een ‘etiket’ op iemand te plakken. Waar ik overigens ook helemaal niet van houd… aangezien ik vind dat iedereen uniek is op zijn eigen manier.

Naar aanleiding van de vraag van mijn zoon. Je kunt ‘meten’ of je in meer of minder mate introvert of extravert bent, door onderstaande vragen als leidraad te nemen.

Is de vraag meestal op jou van toepassing, geef dan een vink. Hoe meer vinkjes, hoe introverter je bent. Is het ongeveer evenveel? Dan zit je meer in het midden. (bron: ‘Stil’ van Susan Cain)

Vragen: *

… Ik verkies tweegesprekken boven groepsactiviteiten.

… Ik druk mezelf vaak liever schriftelijk uit.

… Ik vind het prettig om alleen te zijn.

… Ik lijk minder te geven om rijkdom, bekendheid en status dan mijn generatiegenoten.

… Ik houd niet van kletsen, maar praat graag diepgaand over onderwerpen die ik belangrijk vind.

… Ik krijg vaak te horen dat ik goed kan luisteren.

… Ik neem niet vaak grote risico’s.

… Ik houd van werk dat me de kans biedt om ‘erin te duiken’, met weinig onderbrekingen.

… Ik vier mijn verjaardag bij voorkeur in klein comité, met één of twee goede vrienden of vriendinnen of familieleden.

… Mensen zeggen vaak dat ik ‘vriendelijk’ of ‘hoffelijk’ ben.

… Ik toon of bespreek mijn werk liever niet als het nog niet af is.

… Ik kan slecht tegen ruzie.

… Ik functioneer het best als ik zelfstandig kan werken.

… Ik denk vaak na voordat ik iets zeg.

… Ik voel me helemaal leeg als ik de hort op ben geweest, zelfs als het leuk was.

… Bellers laat ik vaak de voicemail inspreken.

… Als ik mag kiezen, verkies ik een weekend helemaal niets doen boven een weekend dat te vol gepland is.

… Ik houd niet van multitasken.

… Ik kan me makkelijk concentreren.

… Als les vorm prefereer ik hoorcolleges boven werkgroepen.

(*) Deze vragenlijst is geen wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest. De vragen zijn geformuleerd op basis van kenmerken van introversie die algemeen geaccepteerd zijn door hedendaagse onderzoekers.

 

Door inzicht op te doen over jezelf en de manier waarop jij – in de basis – reageert, kun jij je leven vormgeven zoals dat bij jou past. Voor sommige mensen is dat in de schijnwerpers op het podium, voor anderen is dat achter een werktafel met een bureaulamp. Op welke manier krijg jij de meeste energie?

Lever je jouw bijdrage aan de wereld op een manier die bij jou past, dan geeft het niet om soms dingen te doen die je ongemakkelijk maken of die je moeilijk vindt. Daar zit je #ontwikkeling!

En om terug te komen op de vraag of mijn zoon wel of niet introvert is… Dat laat ik liever in het midden. 😉

Wil jij meer weten over introversie, zonder gelijk een etiket op jezelf te plakken? Vraag dan mijn gratis e-book aan. De Talentvolle Introvert.

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda