Dinsdagochtend vroeg. Daar gaat ie weer. Op pad. Helemaal in zijn element. Eén met de natuur. Hij heeft er al een tijd lang naar uitgekeken.

Ik heb het over mijn vader. Dit keer is zijn plan om in 8 dagen te wandelen van Woerden naar Groningen. Elke dag 30/35 kilometer wandelen. Een afstand van totaal ruim 250 kilometer. En dan met de trein weer terug.

Deze maand wordt hij 88 jaar.

En plannen heeft hij genoeg. Dit jaar wil hij weer meelopen met de Nijmeegse vierdaagse. Zijn wandeltocht naar Groningen is voor hem dan ook een ‘trainingsrondje’.

Met regelmaat stelt hij voor zichzelf een doel waar hij naartoe gaat werken. Dat heeft hij altijd gedaan. Zo is hij al eens op de fiets naar ons vakantieadres in Italië gefietst en is hij de Verenigde Staten fietsend doorkruist van de Oostkust naar de Westkust. Rondje Europa; Nederland vanuit alle hoeken en gaten; het Pieterpad lopen en de pelgrimstocht Santiago de Compostella. En deze lijst is nog lang niet klaar.

Diepe buiging, wat mij betreft. En een belangrijke levensles. Naast dat de beweging goed is voor zijn algehele gezondheid (waarmee hij gelukkig nog steeds gezegend is, want dat is niet vanzelfsprekend) is het maken van plannen goed voor zijn geest. Het houdt hem actief en voedt zijn geluksgevoel.

En daar begint het. Met het hebben van een plan. Zijn motto is dan ook:

‘Als je geen plannen meer hebt, dan kun je beter dood zijn.’

Deze levensles is tegelijkertijd een loopbaanles.

Welk plan heb jij voor je toekomst? Je loopbaan? Waarbij je ‘Start with the end in mind’.

Heb jij een eindresultaat waar je naartoe wilt bewegen? Jouw focus. Jouw kompas. Want als je iets heel graag wilt dan zorgt dat ervoor dat je volop in je energie komt. Je voelt je werkgelukkig!

 

Doorloop onderstaande stappen om je wens werkelijkheid te maken. (Bron: De Creatiespiraal van Marinus Knoope)

💡 Neem een wens in gedachten. Een wens die je binnen in jezelf vindt waar je iets voor over hebt. Klein of groot. Positief geformuleerd. Houd je niet bezig met wat je niet (meer) wenst. Benoem wat je wél wenst! Dus niet: ‘Ik wens een andere functie, want ik wil dat en dat niet meer.’ Maar: ‘Ik wens een functie mét dat en dat.’

👀 Visualiseer je wens alsof je er al bent. Hoe ziet jouw wereld er dan uit? Wat voel je, ruik je, zie je, hoor je. Zet al je zintuigen aan en probeer het echt voor je te zien.

👊 Stel je voor dat het gelukt is en geloof er in.

📢 Vertel mensen in je directe omgeving over je wens. Het gaat er niet om wat zij ervan vinden, maar wel dat je het – door erover te vertellen – gaat doorleven en er steeds meer in gaat geloven.

🙏 Onderzoek wie of wat jij nodig hebt om je wens te verwezenlijken. Misschien kun je hulp vragen aan anderen. Welke mensen kunnen of doen al wat jij wilt? (Ik help je graag! 😉)

🎯 Plan in wat je wilt doen. Vanuit je einddoel terug plannen tot nu. Zo concreet mogelijk. Wanneer doe je Wat. Dus bijvoorbeeld: Je wilt over 6 maanden een functie met dat en dat. Plan dan vanaf daar eerst per maand, welk resultaat je moet hebben gehaald en wat je daarvoor moet doen. Ga daarna per week – en eventueel per dag – invullen met nog kleinere stapjes.

💥 Besluit vervolgens dat je het écht gaat doen. Door de vorige stappen één voor één in te plannen groei je als vanzelf naar een besluit / keuze toe.

Gaan doen. In deze fase hoef eigenlijk alleen nog maar te gaan doen wat je je hebt voorgenomen en wat je zo zorgvuldig hebt ingepland.

💪 Zet door. Maak veranderingen (in je gedrag) onderdeel van je leven en zet daarna weer een nieuwe stap. In het begin zal je weerstand voelen. De zogenaamde begindip. Nieuw gedrag en nieuwe voornemens moeten eerst een nieuwe gewoonte worden voordat ze vanzelf gaan (comfortabel en gemakkelijk voelen). Heel veel mensen die iets willen veranderen, vallen meteen in het begin al terug. Oude gewoontes achterlaten en nieuwe dingen doen, dat leidt vooral in het begin tot gevoelens van onzekerheid. Geef het dus de tijd om te settelen. Hier zal je geloof op de proef worden gesteld. Houd vol! Als jij écht wilt, dan komt het goed!

🙌 Geniet van je kleine stapjes en kleine succesjes. Het voedt je om weer verder te kunnen en om tegenslagen het hoofd te bieden.

🧡 Waardeer waar je staat. Kijk regelmatig terug naar de stappen die je gezet hebt en wat het je gebracht heeft. Leg bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboekje aan. Neem je lessen mee.

😀 Ontspan. De cirkel is rond. Vanuit rust krijg je weer opnieuw ruimte voor nieuwe wensen.

Wil jij vol vertrouwen loopbaanplannen maken?

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda