Afgelopen weekend zag mijn man een vacature. Hij kent de vertrekkende persoon, dus zijn aandacht was gewekt. Hij begon op te sommen wat er allemaal gevraagd werd.
En wat er gevraagd werd was zo’n typische vacature, waar ik mij vaker over verbaas.
Er werd een teammanager (rol) gevraagd, met ruimschootse ervaring binnen het (inhoudelijke) werkveld. Ja, kan. Als je zoekt naar een speld … of naar een schaap met … . 😉
De gedachte die er achter zit is dat de persoon die gezocht wordt de carrière ladder beklimt.
Je start ergens, maakt promotie, leert en doet ervaring op, maakt weer promotie.
Gek genoeg is ‘promotie’ altijd een hogere functie in macht of verantwoordelijkheid, waarbij vaak gekeken wordt naar een leidinggevende rol als ultiem doel. 🎯
Wat veel mensen zich niet realiseren, maar wat eigenlijk zo logisch is…
Een leidinggevende rol is een functie met eigen competenties. Je bent (of wordt) een goede leidinggevende omdat je de juiste competenties of talenten bezit om een goede leidinggevende te zijn. PUNT.
Kom je uit een bepaald werkveld vanuit de inhoud, dan wil dat dus nog niet zeggen dat jij een goede leidinggevende bent. Wat namelijk een hele andere rol is. Een rol die andere competenties van je vraagt, waar je talent voor zult moeten hebben. In ieder geval ergens in de basis, zodat je ’t kan leren.
Puur goed presteren in een functie ‘op de werkvloer’ maakt je nog geen goede leidinggevende.
Streef jij de carrière ladder na? Dan kan ik je voorspellen dat je de kans loopt ongelukkig te worden in je gedroomde carrièredoel.
Dit staat ook wel bekend als het Peter Principe: Geformuleerd door de Amerikaans onderwijskundige en pedagoog dr. Laurence J. Peter.
Het Peter principe stelt dat in een hiërarchie elke medewerker stijgt tot aan zijn niveau van onbekwaamheid. Het is het plafond waar iedere medewerker mee te maken krijgt. Voor de één is dat plafond hoger dan voor de ander.
Als dit proces maar lang genoeg doorgaat, zal iedere medewerker uiteindelijk zijn niveau van incompetentie bereiken.
‘If you perform well in your job, you will likely be promoted to the next level of your organization’s hierarchy.’
Het is dan ook best een gevaarlijk principe. Want na succes komt falen. Vervelend voor jouzelf, als het jou betreft in zo’n (leidinggevende) positie. Maar ook zeer vervelend voor medewerkers die met zo’n incompetente leidinggevende te maken hebben.
En helaas zie je dat (nog steeds) terug in heel veel organisaties.
Want wat gebeurt er als je voelt dat je incompetent bent. Ofwel niet aankan wat van je gevraagd wordt. Je zult gaan maskeren dat je het niet kan. Je aandacht gaat uit naar onderdelen van je functie die je wel kunt. Je medewerkers krijgen niet de leiding die zij nodig hebben. Jouw incompetentie gaat ten koste van het prestatieniveau van het gehele team. Geen goede basis voor het werkgeluk van de betreffende medewerkers en van jouzelf.
Vaak zie ik dit dan ook terugkomen in gesprekken over de loopbaan. De leidinggevende functioneert niet of onvoldoende. Met zoekende of vertrekkende medewerkers tot gevolg. Of erger…
Wil jij voorkomen dat jij in de valkuil van het Peter Principe valt? Maak een afspraak voor een klikgesprek. Ik help je met het ontdekken van jouw werkelijke talenten, zodat jij kunt gaan doen wat je werkelijk kan, met jouw Ware Talent!
Hoi, ik ben Lisa...
Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.
Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!
