Na een lange strandwandeling is het heerlijk genieten op het terras in Noordwijk. Het is heerlijk weer met een lichte bries. Meeuwen cirkelen in de lucht. Je bent relaxed. Het is vakantie.

Van bovenaf hebben de meeuwen mooi zicht op de toeristen. En wat een heerlijks ligt daar overal. Al cirkelend kiezen ze hun doel.

Je schrikt ervan. Plotseling is daar die meeuw. Je wil net een hap nemen van je frietjes, en weg is ie. Dat frietje dus! En je had er juist zo’n zin in!

Even verderop het zelfde ritueel. Een dame loopt lekker te genieten van haar ijsje. Van het ene op het andere moment, totaal onverwachts, is daar een meeuw. En weg is het bolletje. Het enige wat deze dame nog in haar handen heeft is het hoorntje… Toch het minst lekkere aan het hele ijsje… Zij blijft verbaasd achter.

Als toeschouwers hebben wij hier hartelijk om gelachen. Wat een brutale meeuwen! Maar je begrijpt, we waren nu wel alert.

Op de werkvloer heb je ook ‘brutale meeuwen’. Je kent ze vast wel.

Collega’s die blijkbaar alles kunnen overzien en daar gebruik van maken. Ze ‘sturen’ jou naar klussen die je minder leuk vindt en eigenen de leuke projecten naar zichzelf toe. Of draaien een fantastisch idee – dat jij in vertrouwen hebt gedeeld – zodanig dat het voor jullie leidinggevende net lijkt of zij er voor verantwoordelijk zijn.

Een brutaal mens heeft de halve wereld.

Je hebt er een hekel aan. Maar stiekem kijk je tegen deze collega op. Zij lijkt alles voor elkaar te krijgen. Zij is het oogappeltje van jullie leidinggevende. Terwijl jij zo je best doet.

Hoe kun je dat doorbreken?

Denk maar aan de meeuwen. Ga boven je werk hangen en cirkel eerst eens rond. Wat zie je allemaal gebeuren. Neem waar! En bedenk ondertussen wat jij graag zou willen.

Je werk leuker maken heeft alles te maken met zien wat er allemaal is én weten wat jij leuk vindt.

Maar dan ben je er nog niet. Jíj moet zorgen dat je in gesprek bent (en blijft) met de juiste mensen in de organisatie. Is dat jouw leidinggevende? Een senior collega? Of een coördinator? Dan plan je met hem of haar een afspraak.

De meeste organisaties hebben daarvoor van oudsher een gesprekscyclus. Een of twee keer per jaar staat er een gesprek gepland met je leidinggevende. Strikvraag: Ga je daarop wachten?

Nee dus. Jij neemt de regie. Dat mag. Dat kan. Sterker nog, dat wordt gewaardeerd!

Tegenwoordig is het heel normaal om op alle momenten in gesprek te zijn met je leidinggevende. Vaak ook wel Het Goede Gesprek genoemd. Heb jij een ergernis, een idee of een wens, maak het bespreekbaar! Zo zorg jij ervoor dat jij de regie houdt op je werk en het plezier dat jij eruit haalt.

Om jou daarbij te helpen heb ik een super handig document gemaakt. Deze Blauwdruk voor een effectief (ontwikkel) gesprek met je baas, kun je hier GRATIS downloaden. Volg deze 4 stappen voor een onderonsje met impact!

Weet jij (nog) niet goed wat je wilt? Neem dan contact op en plan een gratis sparsessie. Dan gaan we samen boven je werk ‘hangen’. https://waartalent.nl/sparsessie/