Mijmerend zit ik – tussen het werken door 😉 – in de tuin. Ik kijk naar de natuur om mij heen. Het is voorjaar en de natuur staat in volle bloei en heeft volledig potentieel om zich te ontwikkelen tot grootsheid. Die verwachting alleen al maakt mij gelukkig. Ik realiseer mij dat de natuur ons veel te vertellen heeft. Ik wil wel een poging wagen om een vergelijking te maken. 😊

Lente, Zomer, Herfst en Winter

De vier seizoenen keren steeds terug en vormen daarmee een cyclus. Een cyclus waarin de natuur opleeft, ademt, zucht en slaapt. Steeds opnieuw. Het één overleeft en groeit en bloeit, het ander sterft af en maakt plaats.

Het leven …

… kent ook zo zijn seizoenen. De lente van je leven staat in het teken van groei en bloei tot een mooi mens. De zomer heeft stabiliteit en volwassenheid. De herfst geeft het onvermijdelijke verval. Vanuit de winter kijk je terug op je leven, en zal jij uiteindelijk plaats maken voor nieuwe groei. In je leven zal dat niet één cyclus zijn, dit herhaalt zich meerdere keren. Daardoor kun je een steeds groter en mooier mens worden. De snelheid waarin deze seizoenen zich in je leven opvolgen zal voor ieder anders zijn.

Zo ook in je loopbaan

Je start en leert in de lente van je loopbaan. Je groeit en bloeit en maakt stappen waarin je de toon zet naar grootsheid. Elke ervaring laat je leren en doet je verder groeien. Je loopbaan staat in het teken van vernieuwing en ontwikkeling. Jij borrelt en bruist.

Tijdens de zomer van je loopbaan ontstaat er stabiliteit. Je bent ervaren en routineus. Je collega’s kunnen op je terugvallen en jij op hen. Er is veel waardevols om van te genieten. Je bent in staat om de uitgebloeide bloemen te plukken, waardoor weer ruimte is voor nieuwe groei.

Totdat je teveel in een vast patroon komt en je vergeet de uitgebloeide bloemen te plukken. De routinematige taken geven je geen energie meer, maar kosten dat juist. De herfst valt in en langzaam maar zeker bloei je uit. Je valt terug of misschien wel uit. Je blad valt.

De winter van je loopbaan staat in het teken van bewustwording en herstel. Vanuit rust en bezinning kijk je terug op je loopbaan en je beseft: het is aan mij. Aan mij om nieuwe keuzes te maken (of niet), nieuwe stappen te zetten (of niet) en te zorgen voor nieuwe groei (of niet). Soms kan dat al door binnen je werk andere keuzes te maken. Soms is het nodig om veranderingen door te voeren die je loopbaan een goede nieuwe impuls geven. Nieuwe energie gaat weer stromen en de lente dient zich weer aan.

Mooi toch? De natuur. 😊

En mooi om te beseffen dat elke loopbaan op een bepaald moment in de herfst en winter terecht komt. Om daarna weer uit te groeien en groter te worden! Soms meerdere keren.

Zit jij nu in de herfst of de winter van je loopbaan en is het tijd voor nieuwe groei, nieuwe energie? Laat mij je inspireren!

Ben jij binnen jouw gemeente verantwoordelijk voor (loopbaan) ontwikkeling van medewerkers? 

Boek nu gratis groei sessies bij WaarTalent Loopbaancoaching!