Werkgevers zijn op zoek naar personeel. Dat is wel duidelijk. Je wordt op dit moment ‘om de oren geslagen’ met vacatures. Ook als je niet direct op zoek bent is dat best verleidelijk. De kansen liggen dan ook voor het oprapen.

Tegelijkertijd is er zoveel te kiezen. En misschien zie jij door de bomen het bos niet meer. Want hoe gericht solliciteer je eigenlijk?

Twee van mijn coachees laten me deze week weten dat ze mooie vacatures zijn tegen gekomen, waar ze op willen solliciteren. Ze vragen me wat ik er van vindt. Coachee X heeft nog wat bedenktijd nodig en coachee Y is er duidelijk aan toe.

Dat meedenken vind ik superleuk. Ik heb inmiddels een goed beeld van ze gekregen en kan daarom goed doorvragen. Want wat ik er van vindt is natuurlijk helemaal niet relevant.

Als je een nieuwe keuze wilt maken, dan is het van belang dat jij weet wat je wil. Je kiest het beste voor werk dat dicht bij jezelf ligt. En dan bedoel ik niet woon-werk afstand. 😉

Begin van de week had ik zelf een online sollicitatiegesprek … al snel werd duidelijk dat er geen match was, van beide kanten niet. Zowel zij als ik hadden verkeerde aannames gehad voorafgaand aan het gesprek. Even goede vrienden.

Vervolgens kwam ik een hele mooie vacature tegen. Ik zou – met mijn achtergrond – zo kunnen reageren. Maar ik heb dat niet gedaan, omdat het uiteindelijk niet is wat ik wil. Maar ik ken wel iemand anders die goed past. En waarvan ik weet dat ze dit heel graag wil. De vacature heb ik dan ook doorgestuurd.

En tot slot kwam ik nog een vacature tegen, waar ik heel enthousiast van werd en waar ik wél op heb gesolliciteerd. Fingers crossed… 🤞

Vraag jij je nu af of ik ga stoppen als loopbaancoach, of als zelfstandige? Welnee! Ik zoek er iets bij. Iets dat mooi aanvult. Iets waarbij ik 1 of 2 dagen in de week weer contacten heb met collega’s. Want dat is wat ik wel eens mis. Maar mijn zelfstandigheid blijft op nr. 1. Want dat bevalt mij uitstekend!

Als jij dan eenmaal de knoop hebt doorgehakt om te solliciteren, ga jij dan open en eerlijk NAAR JEZELF het gesprek aan? Of laat je je meeslepen in wat jij denkt dat de werkgever van je verwacht…?

Zoals één van mijn coachees zich realiseerde dat ze dat deed, nadat ik daarop had doorgevraagd. Ze was zich er steeds van bewust wat ze moest zeggen om te voldoen aan het plaatje dat gevraagd werd. Daarbij vergat ze dat ze zelf ook iets te willen heeft.

Mijn advies: blijf dicht bij jezelf. Jij zorgt voor de beste match! Juíst door jezelf te blijven.

De werkgever nodigt uit, maar jij kiest!

Dat kiezen begint al aan de voorkant. Waarbij jij weet wie je bent, wat je kan én wat je wilt. Jij bepaalt de richting. Maar dat kiezen zit vooral ook aan de achterkant. Jij zegt uiteindelijk ja of nee.

‘Je hoeft jezelf niet te veranderen om met plezier te werken.’

Regelmatig geef ik een Webinar over wat je wilt weten als je je gaat heroriënteren op je loopbaan.

Nieuwsgierig?
Meld je gratis aan! 👊

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda