Als ik dit schrijf is het Blue Monday. Meestal de meest depressieve maandag van het jaar.

Nu er weer versoepelingen zijn, ervaar ik het toch heel anders. Wat mij betreft begint het nieuwe jaar nu pas écht!

Voor mij op twee fronten.

Naast mijn eigen ondernemerschap draai ik als vrijwilliger mee in een andere onderneming. Een dansschool, waar ik assisteer bij de stijldans lessen en zelf Zumba lessen geef. Normaal gesproken best veel activiteiten die ik combineer met mijn eigen bedrijf. Het geeft mij een breed contact met mensen, dat ik blijkbaar nodig heb. Want, wát heb ik het gemist! Het mag weer, heerlijk!

In mijn eigen ondernemerschap voelt het ook als een nieuwe start, nu ik eind vorig jaar de knoop heb doorgehakt om expert te willen worden in alles rondom introversie in combinatie met het maken van loopbaankeuzes. Een niche waarbij ik ga voortbouwen op mijn reeds opgedane kennis en ervaring over loopbanen en persoonlijke ontwikkeling. En waarbij ik zelf ervaringsdeskundig ben. Mijn keuze past bij mij en voelt goed!

Hoe is tot mij doorgedrongen dat ik met dit thema mensen kan helpen?

Een aantal jaar geleden heb ik vanuit mijn coach opleiding een aantal mensen gevraagd, welke kwaliteiten zij bij mij zagen. Een goede vriend zei tegen mij dat hij vond dat ik ‘ingetogen’ ben.

Dat was een begrip waar ik nog nooit eerder bij stil had gestaan. En het voelde voor mij behoorlijk negatief. Op zijn zachtst gezegd, vond ik het géén compliment. Maar ik herkende mijzelf er wél in. Het is in mijn hoofd blijven hangen, en ik heb het tegelijkertijd een soort verdrongen…

Tot eind vorig jaar. Ineens kwam het binnen. Het had – zoals een echte introvert betaamd 😉 – blijkbaar even wat tijd nodig om een plekje te krijgen. En het begrip gaf mij dé eye-opener, waar ik mee verder kan in mijn bedrijf. Ik besefte mij ineens dat het ingetogen stuk voorkomt uit mijn introversie. En dat omschrijft precies de mensen die ik graag (!) en eigenlijk al vaak help in hun loopbaan en ontwikkeling.

Wat maakte dat het in eerste instantie zo negatief bij mij binnen kwam?

Ingetogen betekent een rustige, terughoudende, keurige en bescheiden manier van doen. Als ik google kom ik underacting tegen. Ingetogen is een tegenstelling van uitbundig, uitgesproken en dus ook overacting, allemaal extraverte karaktertrekken.

Aangetoond is dat 75% van de bevolking in meer of minder mate extravert is. En extraversie is – vooral in organisaties – min of meer de norm. Juist het gedrag dat sterk beloond wordt op de werkvloer en in loopbanen. Tevens kunnen extraverten zich doorgaans gemakkelijker profileren, waardoor de tegenstelling nog scherper wordt.

Niet voor niets dus dat introversie met iets negatiefs wordt geassocieerd. Je bokst op tegen een zogenaamde norm. En als je niet aan die extraverte norm voldoet, denk je al snel dat er iets mis met je is…

Wat niet hoeft, want …

Je hebt allerlei soorten en maten nodig om een wereld te bouwen.

Een organisatie is er juist bij gebaat dat er tegenhangers zijn ten opzichte van die overwegend extraverte werknemers. Het geeft – bij een juiste erkenning – een stevige balans in de verhoudingen.

Wil jij meer inzicht in jouw kwaliteiten? Vraag het vooral mensen in je omgeving die jou goed kennen en die jij vertrouwt. Maar … hang er vervolgens geen oordeel aan. Er is geen goed of fout. Je kunt appels namelijk niet met peren vergelijken. Je kunt alleen je voordeel doen met kennis over jezelf!

Voel jij herkenning en wil jij met meer zelfvertrouwen aan het werk? Meld je dan aan voor het gratis e-book: De Talentvolle Introvert.

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda