Bekken kantelen, buik in, schouders laag, hoofd op en glimlach!

Dertig jaar geleden stijldanste ik op wedstrijdniveau en heb ik geleerd dat houding en het presenteren van jezelf cruciaal is in hoe je overkomt. Stijldansen is daarbij een (jury) sport waarin je uitstraling zwaar meetelt. Die (eerste) indruk is namelijk GOUD waard. Daarop word je voor een groot deel beoordeeld.

Net als op je werk.

Net als voor een groep.

Net als bij je sollicitatie.

Net als wanneer je in gesprek bent met je leidinggevende.

De meeste mensen zijn van nature niet zo, dat ze zichzelf gemakkelijk op de voorgrond zetten. We worden in Nederland over het algemeen opgevoed met de gedachte ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Onbewust zeggen we tegen onszelf: ‘Laat jezelf vooral niet zien, want dan kunnen mensen iets van je denken…’. De angst voor wat mensen van ons zouden kunnen denken, houdt ons daarmee klein in ons doen en laten. En dat zie je terug in je houding. Je maakt jezelf letterlijk ‘klein’.

Je wordt vervolgens niet gezien, waardoor je niet bereikt wat je diep van binnen misschien wel graag zou willen. Bijvoorbeeld in je loopbaan. Het gevolg is dat je in een vicieuze cirkel komt, want je zelfvertrouwen neemt ook af.

Ik heb ook heel lang last gehad van wat mensen wel niet van mij zouden denken. En dat hield mij klein en op mijn plek. Van nature ben ik introvert ingesteld en heb ik periodes gekend in mijn leven en werk,  waarin ik heel onzeker was over mijzelf en dat dus ook uitstraalde. En dat helpt niet als je succesvol wilt zijn of simpelweg op waarde geschat wilt worden. Bijvoorbeeld bij je sollicitatie of door je leidinggevende.

Kracht en zelfvertrouwen uitstralen doe je door je bewust te worden van je houding.

Hoe sta je?

  • Sta je met beide benen op de grond, waardoor je kunt ‘aarden’.
  • Sta je fier rechtop, waardoor je goed overzicht hebt.
  • Is je houding open, waarbij jij anderen aankijkt en je contact maakt?
  • Sta je in contact met je innerlijke zelf, waardoor je intuïtief aanvoelt wat nodig is in de gegeven situatie?

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat je alleen door op je houding te letten, je je ineens niet meer onzeker voelt. Uiteraard is werken aan je zelfvertrouwen een proces. Dat soms een heel leven nodig heeft om te groeien.

Je houding is daarentegen een fysiek element dat je kunt gebruiken om kleine stapjes te zetten in je persoonlijke ontwikkeling.

Dát wat jij uitstraalt, ga je voelen. En wat je vóelt, ga je uitstralen.

Ga met je houding oefenen en je gaat het steeds meer voelen. Je waarheid verandert. Het maakt dat je je sterker voelt en dat je sterker doet. Waardoor je krachtig wordt. Je kunt je lichaam inzetten om iets te bereiken.

Ik zie het elke week bij de stijldanslessen waar ik assisteer. Ik zie het bij mijn coachees. En ik heb het zelf ervaren door de jaren heen.

Om aan de slag te gaan met je loopbaan, ga je eerst aan de slag met jezelf. Mijn gratis Ebook ‘Iedereen trots op zijn werk’, geeft je daarin handvatten.