Elk jaar op 14 augustus koop ik een bos rode rozen. Elk jaar één roos meer. Daarmee herdenk ik onze dochter Rosa. 15 jaar geleden ‘een bloem nog in de knop gebroken’.

Dit is wat velen niet van mij weten. Het is de moeilijkste keuze geweest in mijn leven.

De tekst op het rouwkaartje zegt alles:

Een paar weken voor God spelen. Je beslist over leven en dood.

Over een kind dat je zo graag hebt gewild.

Over een kind waarvan je teveel, maar ook te weinig weet.

Over een kind dat je wilt beschermen tegen de boze

buitenwereld, die je ineens zelf bent.

Rosa had één chromosoompje teveel.

Met de bos rozen sta ik elk jaar even stil bij wat er toen was. Het afbreken van een zwangerschap is geen sinecure. Dat doe je niet zomaar.

Elk jaar sta ik ook stil bij de keuze die wij toen hebben gemaakt. Een moeilijke keuze. Uiteindelijk een keuze die wij desondanks weloverwogen hebben gemaakt. Nog steeds zijn wij dankbaar dat we überhaupt een keuze hadden. We hielden daarmee de regie op ons leven en dat van onze andere twee kinderen.

Ik praat niet veel over deze periode. Het voelt namelijk alsof ik mij moet verdedigen. Toch wil ik dit nu met je delen, omdat er veel loopbaanlessen uit te halen zijn.

Je leven en je loopbaan geef je vorm door keuzes te maken. Alledaagse keuzes én grootse keuzes.

Er zijn (elke dag) keuzes die je gemakkelijk afgaan, waar je niet over na hoeft te denken of die zelfs niet voelen als een keuze. Het gaat vanzelf.

Andere keuzes hebben tijd nodig. Soms veel tijd. Je zoekt informatie. Wikt en weegt. Twijfelt. Stelt het keuzemoment uit.

Zo ging dat ook bij ons. We wilden álles weten. Van ‘of de uitslag van de nekplooi meting wel klopte’ tot ‘hoe ernstig zijn dan de mogelijke lichamelijke en geestelijke beperkingen’. Elke dag veranderde onze keuze. We stelden uit. Eerst wilden we nog de ene test afwachten en daarna de volgende test. Op zoek naar zekerheid. Die natuurlijk niet gegeven kon worden.

Urgentie

Als je blijft wikken en wegen, op zoek naar die zekerheid, ben je in feite aan het uitstellen. Je vermijdt het maken van een keuze. En geen keuze is uiteindelijk ook een keuze. Alleen geen bewuste! Met alle gevolgen van dien.

Bij ons kwam de deadline in beeld. Een zwangerschap kun je niet meer afbreken als een kindje levensvatbaar is. Met andere woorden: de keuze werd urgent.

Zo gaat dat ook bij andere keuzes. De knoop doorhakken doe je meestal pas als het urgent is. Je valt daardoor terug naar je intuïtie, je gevoel. Nadat je alle informatie hebt, kun je nu een keuze maken die je ook gevoelsmatig doorleeft. En dat is belangrijk. Je gedachten (het informatie zoeken) moet uiteindelijk kloppen met je gevoel. Dan maak je de (voor jou) juiste keuze.

Een bepaalde mate van urgentie is dus vaak nodig. Is er van buitenaf geen deadline of urgentie? En wil jij een ‘juiste’ keuze maken? Tip: Stel voor jezelf een ultimatum. Tot die tijd mag je onderzoeken, wikken en wegen. En dan ga je een keuze maken. Plan deze bv simpelweg in je agenda, of spreek af met iemand dat hij/zij jou op een ingepland moment ter ‘verantwoording’ roept.

Angst voor afwijzing

Ik vertelde hiervoor dat ik het gevoel heb dat ik mij moet verdedigen voor onze keuze. Mensen hebben snel een mening. Ze (ver)oordelen. Van buitenaf is het ook makkelijk gezegd. ‘Je mag niet voor God spelen’. Niet dat dat ooit tegen mij is gezegd. Maar het voelt zo. En wat jij er ook van vindt… het is niet jouw keuze, maar de mijne… Ik moet ermee leven, jij niet.

In het maken van grootse keuzes met grote impact (bv een hele andere loopbaanstap) heb je te maken met verwachtingen van anderen. Alleen zijn die anderen vaak niet eens het grote probleem. Jij dénkt dat mensen je keuze veroordelen. Je wilt graag voldoen aan die verwachtingen, waarvan jij denkt dat anderen ze hebben, omdat jij niet veroordeelt wilt worden. In feite is dat jouw angst voor afwijzing. En dat heeft invloed op de keuzes die je (wel of niet) maakt. Onbewust. Het kan zijn dat je bepaalde keuzes, dan juist wel of juist niet maakt. En wie zit er met de brokken? Jij zelf! Maak de keuze dus niet voor een ander, maar voor jezelf! Jij hoeft jezelf daarover (wat mij betreft) niet te verantwoorden.

Heb jij een keuze te maken in je loopbaan? Wil jij daarmee de regie houden op jouw loopbaan? Neem contact op via info@waartalent.nl of lees het gratis Ebook ‘Iedereen trots op zijn werk!’, waarin je verder kunt lezen over wat er komt kijken bij het maken van loopbaankeuzes.