De afgelopen periode is intens geweest. Het leek wel of er alleen maar werk was.

Mede door de Lockdown was er al niet zoveel mogelijk om de zinnen een beetje te verzetten. Maar met name mijn gedrevenheid om alles goed op de rit te zetten van wat ik mij voorneem, maakt dat ik veel werk. En dan kan het werken wel eens de overhand nemen…

Om mijzelf te beschermen heb ik mijn dagen normaal gesproken zo ingericht dat ik elk uur het werk afwissel met 10 minuten even tijd voor koffie of iets anders. Vast in mijn agenda staat elke dag een half uur ingepland voor ‘Frisse neus, frisse blik’, mijn wandeltijd. Een moment in de dag dat ik oplaad, in beweging ben en vol met inspiratie weer aan het werk ga.

Soms is het tijd om ook even langer gas terug te nemen. Even tijd voor ontspanning. Iets anders dan werk.

Laatst hebben mijn man en ik dan ook een dagje spontaan ‘vrij’ genomen en zijn wij naar het strand gegaan. Het was super mooi weer. Het was dinsdag en dus super rustig op het strand. En we hebben genoten, gekletst, pootje gebaden, gewandeld en gewoon even lekker gerelaxt. Heerlijk!

We hebben het onszelf toegestaan. Er is tenslotte meer in het leven dan werk…

En daardoor konden we daarna weer met volle energie aan het werk.

Ervaar jij je werk als intens? Als dat zo is dan is het heel verstandig om jezelf regelmatig relaxtijd toe te staan. Ook al moet je er om vragen bij je leidinggevende, eerst zal je jezelf daar toestemming voor moeten geven. Uit liefde voor jezelf! En dat vergeten veel mensen nog wel eens.

Zo heb ik een periode gekend dat ik elke ochtend een enorme tegenzin in mijn werk ervaarde. Door werkdruk en ‘allerlei gedoe’ op het werk. Een kleine ingreep – die mij toen enorm heeft geholpen – is elke ochtend voor het werk 5 minuten ‘mediteren’. Gewoon een momentje voor mezelf, ogen dicht, focussen op mijn ademhaling, mijn gedachten laten dwalen en daar niets mee doen. Ik werd daar rustig van. Ik begon met 5 minuten, maar dat werd regelmatig meer. Soms een kwartier. Ik nam vervolgens de rust in mijn lijf mee naar mijn werk. Waardoor ik de dag ‘vol’ kon houden.

Probeer het maar eens!

Maar pas op! Op het moment dat jij ervaart dat je je werk moet ‘volhouden’, dan is er iets structureels mis. Je geniet niet meer van je werk. En als jij dan maar door hobbelt en jezelf niet toestaat om op te laden dan gaat zich dat uiteindelijk een keer wreken.

Tegenwoordig heb ik er geen moeite meer mee om mijn werk ‘vol’ te houden. Ik heb een aantal jaar geleden een keuze gemaakt. Ik weet nu wat ik wil en zet mijn talenten volledig in om dat te bereiken.

Vraag jij je weleens af of in je werk al jouw kwaliteiten worden benut? Presteer jij niet meer in lijn met wie jij bent en wat jij belangrijk vindt? Heb jij meer te bieden dan je nu laat zien?

Misschien wordt het dan tijd om nieuwe keuzes te maken. Sta het jezelf toe en ga ervaren wat er gebeurt!

Uit liefde voor jezelf!