Een jaar lang leven we nu met maatregelen om Corona geen kans te geven. We werken massaal thuis en hebben online contact met onze collega’s, klanten en soms zelfs familie.
Voor mij is thuiswerken vanzelfsprekend. Mits daar een combinatie is met 1 op 1 gesprekken met mijn klanten. Dat kan heel goed online. Tot op zekere hoogte!
Het échte contact met iemand ontstaat pas als je ook de lichaamstaal kunt ‘lezen’. Non verbaal geven wij mensen zoveel informatie! Zo langzamerhand verlang ik steeds meer naar dat stukje écht menselijk contact. En ik hoor dat om mij heen. We verlangen naar elkaar. Dat maakt ons tenslotte mens.
Wat is dan precies een verlangen?
Een verlangen is iets heel graag willen. Dat kan een fysieke behoefte zijn, zoals bijvoorbeeld aanraking of slaap. Of een innerlijke behoefte, zoals contact en erkenning.
Als je iets niet hebt of mist dan kun je daar heel hevig naar verlangen. Zoals nu in Corona-tijd. We verlangen naar contact, we verlangen naar vrijheid, we verlangen naar gezelligheid, we verlangen naar duidelijkheid. We missen de dingen die we voorheen vanzelfsprekend vonden.
Je kunt ook verlangen naar iets dat niet in de lijn van de mogelijkheden ligt. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Je hebt er geen invloed op. Zo hebben wij nu door de maatregelen beperkte invloed op sommige verlangens. Het beperkt onze vrijheid, waardoor we ineens ook intens gaan verlangen naar juist die vrijheid.
Het kan ook zijn dat je je niet bewust bent van iets dat je niet hebt. Je voelt alleen de frustratie. Het verlangen is er wel, maar je kunt het (nog) geen woorden geven.
Verlangen als richtingaanwijzer
Een bepaald gevoel zal voor de één sterker of duidelijker zijn dan voor de ander. Zo heeft iedereen een aantal verlangens die passen bij hun persoonlijkheid. En die verlangens leggen jouw kern bloot.
Het verlangen naar écht menselijk (1 op 1) contact is voor mij waarom ik ooit heb gekozen voor een mensgerichte studie. Dit verlangen is de reden dat ik 15 jaar als P&O adviseur heb gewerkt. En dit verlangen is al jaren de basis om mensen te willen begeleiden in hun loopbaan. Mijn hele ontwikkeling is daarop gebaseerd. Het past volledig bij de kern van mijn kleur of persoonlijkheid. De groene kleur, de sociale, gericht op de onderlinge vertrouwensband. Ik help graag anderen verder.
Voor mij is het niet altijd helder geweest waarom ik de keuzes maakte die ik maakte. Een groot deel van de mensen komen daar in hun leven op een bepaald moment achter. Vroeger of later. Soms is daar wat extra hulp voor nodig. Door het onbewuste te onderzoeken en op tafel te leggen kun je gaan ontdekken wat je heel graag wilt. Omdat het iets is wat bij jou past. Ergens op de achtergrond zal je daar ook altijd naar hebben verlangd. En dat verlangen kan vervolgens dienen als richtingaanwijzer. Als interne motivator om iets te doen of nieuwe keuzes te maken.
Als ik voor mijzelf spreek
Ik heb een periode gekend als P&O-er waarin de organisatie steeds meer van mij ging verlangen dat ik een strategische rol ging vervullen. Mijn groene kant heeft ook in zich dat ik graag voldoe aan de verwachtingen van anderen, in dit geval de organisatie. Omdat dat van mij werd verwacht heb ik heel lang geprobeerd om daaraan te voldoen. Waar ik op stukliep was het verlangen naar het gericht zijn op het directe contact met de mens in de organisatie. Rechtstreeks. Mijn (verwachte) rol werd echter steeds meer indirect. En dat ging zich bij mij wreken. Ik was niet meer trots op mijn werk!
Het kennen van je eigen verlangens kan jou dus enorm helpen in je loopbaankeuzes.
Om jou verder aan te zetten in je loopbaankeuzes heb ik een Ebook geschreven (‘Iedereen trots op zijn werk’), dat jij gratis kunt downloaden.
Wil jij vrijblijvend kennismaken? Mail of bel me dan op info@waartalent.nl of 06-40469790.