Het nieuwe jaar is begonnen en allemaal willen we dat het een beter jaar wordt dan 2020. Nou ligt dat dit jaar voor de hand…
Maar hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat je voornemens – los van de omstandigheden – dit keer wél echt slagen? Want een voornemen is niet genoeg om te bereiken wat je wilt. Of dat nou afvallen is of plezierig werk.
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg…
Op het moment dat je je voorneemt om iets anders te krijgen, dan heb je het in feite over een gedragsverandering. Door de dingen anders te doen, hoop je op een andere uitkomst. Je zal het daarom ook echt anders moeten gaan doen!
In dat geval krijg je te maken met de 100 dagen regel. Je hebt 100 dagen nodig om oud gedrag om te zetten in nieuw gedrag. Dat betekent dus doorzetten!
Na een paar weken concluderen dat het niet is gelukt is zonde van je inspanningen. Dan kun je er misschien maar beter helemaal niet aan beginnen. Het gevolg is dan ook dat er niets verandert.
Doorzetten maakt dat je je het nieuwe gedrag eigen maakt. In het begin kost dat best veel moeite en is er risico om terug te vallen in je oude patroon, maar heb je het nieuwe gedrag in je patroon ingesleten dan wordt het gemakkelijk. Het wordt gewoontegedrag. En dat vinden we meestal erg fijn. Dus houd vol! (ja, ook hier… 😉)
Van proberen kun je leren
Net als je iets voornemen is iets proberen best wel vrijblijvend. Het geeft geen echte motivatie om door te zetten. Het is wel zo dat je door te proberen kunt leren, maar je gedrag of patroon verandert nog niet automatisch mee. Dat komt omdat er in het leerproces iets extra’s van je gevraagd wordt.
Leren doe je voornamelijk door te reflecteren op een ervaring. Wat deed je, wat zag je en wat was het effect? Je evalueert hoe het werkt en wat je ervan leert. Daarna kun je experimenteren met nieuw gedrag op basis van je inzichten. En dan begint de leercirkel (David Kolb) opnieuw.
Ben jij gemotiveerd genoeg om na te denken over je acties, daarvan te leren en bij te sturen?
Start with the end in mind
Eigenlijk is dit de stap waar alles mee begint. Motivatie krijg je door commitment, van binnen uit. Je moet iets heel graag willen. Een bepaald doel willen bereiken. Dus niet wat je niet wilt, maar benoem concreet wat je wél wilt!
Daardoor krijg je focus en weet je welke kant je op wilt bewegen. Weten wat je concreet wilt bereiken geeft je de energie, de intrinsieke motivatie om ervoor te gaan, te leren in het proces en door te zetten.
Het leven is wat gebeurt terwijl je andere plannen maakt (John Lennon)
Heel belangrijk voor degenen die last hebben van uitstelgedrag. Weet jij waarom je uitstelt? Vind je het bv spannend om iets nieuws te doen? Eigenlijk wijk je daardoor steeds van je eigen pad af.
Wat kun je doen om de focus op je doel te behouden?
- Door je acties/ervaringen bij te houden en je eigen gedrag te meten stimuleer je jezelf. Elk meetmoment ben je bezig met je voornemen. Je blikt terug, kijkt vooruit en beloont jezelf in gedachten. Maak een eenvoudig lijstje waarop je je resultaten kunt afvinken.
- Op een vast moment van de dag plan je in wanneer je tijd aan de verandering besteedt. Doe dit op een natuurlijk ontspannen moment. Dit geldt zowel voor de verandering zelf, maar ook voor je meetmoment.
- Gebruik geheugensteuntjes om je te helpen herinneren aan je voornemen. Een beeld (is heel krachtig) of een spreuk op je telefoon / laptop of de koelkast. Zelfs iets wat je heel graag wilt, zijn we geneigd gemakkelijk te vergeten als we op automatische piloot gaan.
- Zet door!
Je kunt je kleine acties bewust inplannen. Door iets vast te leggen is de kans veel groter dat je ‘t ook daadwerkelijk gaat doen. Het is een afspraak die je maakt met jezelf. Houd je daar aan! Wees trouw aan jezelf.
Vier je successen!
Focus niet op mislukkingen. In gedachten zijn we daar meestal heel goed in. Zeg STOP tegen je gedachten en leer van wat niet gelukt is.
Vier wat je wél hebt bereikt. Benoem dat voor jezelf en roep gewoon eens: YES! Voor je brein is dat vaak genoeg beloning om verder te gaan.
Wil jij trots zijn op je werk? Zorg dan dat je weet wat je wilt en ga daarheen bewegen.
‘Wees niet bevreesd om langzaam vooruit te komen, maar wel om stil te blijven staan.’
Ik wens je een fantastisch jaar!
Meer lezen?
Mooie tips! En praktisch uitvoerbaar ook; dat gaat zeker helpen.
Goed zo, Lisette!