Je wilt graag met voldoening werken, maar je weet eigenlijk niet wat je nodig hebt om dat te bereiken. Je hebt toch werk?

Waarom kiezen? En waarvoor?

Er zijn 3 mogelijke scenario’s:

Werkdruk

Het werk vraagt veel van je. Op dit moment is de arbeidsmarkt zo overspannen dat er veel personeelstekorten zijn. Dat heeft invloed op de mensen die er wel zijn. De werkdruk wordt zo hoog ervaren dat gevaar van ziekte door werkstress op de loer ligt. Met als gevolg dat het werk met nog minder mensen gedaan moet worden.

Je was al moe, maar dit slaat echt alles. Je staat op het punt om je (ook) ziek te melden, de boel de boel laten, alles dan maar in de soep te laten lopen.

Maar dat wil je niet. Daar ben je veel te verantwoordelijk voor.

Wat je je misschien niet realiseert is dat werkdruk ook kan voortkomen uit werk doen wat je (teveel) moeite kost. Je loopt leeg op dingen doen die niet bij jouw persoonlijkheid passen.

De waan van de dag regeert. Je bent gesloopt.

Een keuze maken doe je niet, want je hebt geen tijd.

Verveling

Verveling is een duidelijk signaal dat er iets niet goed zit. En toch heel ‘sneaky’ om niet in beweging te hoeven komen. Er is geen uitdaging meer. Je leert niet. Staat letterlijk stil in je ontwikkeling. Misschien tel je zelfs wel af naar je pensioen, of denk je nog ‘zoveel’ jaar…

De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als ‘een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden’.

Verveling is niet altijd dat je weinig te doen hebt. Eerder voel jij je niet meer uitgedaagd in de taak die je te doen hebt. Je zoekt meestal naar afleiding en stelt je eigenlijke taak uit.

De dagen gaan aan je voorbij. Je bent gesloopt.

Een keuze maken doe je niet, want is je werk écht wel zo erg?

Uitdaging

Je baan geeft je precies die uitdaging die je nodig hebt. Je bent geïnteresseerd in wat je doet. Kom je ergens niet uit, dan zoek je het op of je vraagt om hulp. Je nieuwsgierigheid leidt je tot de oplossingen die je zoekt.

Je hebt een plan en gaat stap voor stap aan de slag om dat te bereiken. Onderweg maak je keuzes die passen bij jou en je doel.

Automatisch pak jij de rol die je prettig vindt en kijk je naar anderen die doen hoe jij dat graag zou doen. Je leert van ze omdat je je verwondert.

Energie krijg je uit dingen die je leuk vindt om te doen en je bent gemotiveerd je ergens verder in te willen ontwikkelen. Je durft meer en presteert meer. Je hoeft je niet meer te bewijzen aan anderen, want jouw motivatie komt van binnenuit.

Je doet waar je plezier aan beleeft!

Je maakt keuzes en houdt de zaag scherp.

‘Vraag je niet af waar de wereld behoefte aan heeft. Vraag je af wat jou tot leven brengt en ga dat doen! Want de wereld heeft behoefte aan mensen die tot leven gekomen zijn.’

– Howard Thurman –

Waar kies jij voor?

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda