Lang geleden moest ik na afronding van mijn HAVO een vervolg opleiding kiezen. Zoals vaak op die leeftijd wist ik niet wat ik wilde worden. Ik was een sociaal, maar ook introvert, meisje. Ik had geen wiskunde in mijn vakkenpakket. Mijn keuze viel op de HBO Personeel & Arbeid. Want dit was een mensgerichte opleiding en wiskunde was niet verplicht. Wat de opleiding of het beroep inhield? Daar had ik nog geen benul van!

De keuze voor een opleiding en de start van je loopbaan kunnen bepalend zijn voor het verloop ervan. Hoe bewust heb jij je keuzes gemaakt? Op basis waarvan heb jij gekozen?

Het kan zijn dat je, met meer geluk dan wijsheid, goed terecht bent gekomen en je weg hebt gevonden. Het kan ook zijn dat je na jaren nog steeds zoekende bent naar wat je wilt of wat bij jou past.

Vaak zie je in ieder geval dat na één of twee overstappen naar ander werk, mensen wat langer blijven hangen in een functie of bij een werkgever. Je hebt je wat verder ontwikkeld als persoon en in je werk en weet wat er van je verwacht wordt. De stabiliteit is fijn. Een periode gaat dat goed, je hebt geen reden om nieuwe keuzes te maken.

Totdat er dingen veranderen. Of totdat blijkt dat jouw persoonlijkheid toch niet zo goed past bij wat je doet. Het gaat schuren in je werk en je verliest energie. Je wilt graag iets veranderen, maar waar begin je dan?

Om het overzicht niet te verliezen, heb ik een hulpmiddel voor je.

Er zijn 3 pijlers waar je naar kunt kijken en waar je (bewust) verandering kunt aanbrengen. Je neemt daarbij alle drie de pijlers onder de loep en bepaalt waar je (de meeste) verandering nodig hebt.

Inhoud

Als het gaat over de inhoud, dan gaat het over de onderwerpen waar je mee bezig bent. Het onderwerp dat bij jou past, ontdek je op basis van je interesses. Welke onderwerpen spreken je aan? Waar wil jij álles van weten? Over welk onderwerp lees jij graag?

Als je begaan bent met het onderwerp, dan kun je optimaal presteren. Je wilt er graag meer van weten. Je hart gaat er naar uit.

‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken.’

– Gandhi –

Voor mij zijn loopbanen en de keuzes die mensen daarin maken én persoonlijke ontwikkeling altijd al onderwerpen geweest waar ik alles over wilde weten. Als personeelsadviseur had ik daar wel mee te maken, maar als loopbaancoach ligt daarop sterker mijn focus. Dat maakt dat ik ook meer gedreven ben om er alles van te leren.

Rol

Je rol is de manier waarop jij een plek hebt binnen een bepaald onderwerp. Je rol wordt bepaald door hoe jij je verhoudt tot een groep of het werk.

Wat doe jij als vanzelf? Welke rol kost jou het minste moeite? Neem je het voortouw of juist niet? Ben je introvert of extravert? Heb je overzicht of ben je gericht op de details? Hoe stel jij je op ten opzichte van anderen?

Om goed uit de verf te komen is het belangrijk dat de rol bij je past. Het is het liefst je natuurlijke neiging. Jij bent een ster in deze rol. Hier vind je je ware talenten.

‘Tijd is geld’, zei de manager. ‘Zorg is tijd nemen’, zei de zorgverlener.

– Loesje –

Ik ben een aantal jaar geleden overgestapt van de rol van adviseur naar de rol van coach. Dat is een bewuste keuze. Van nature past de rol van coach mij beter, omdat ik als introverte luisteraar graag de ander volg. Waar nodig stuur ik, dat heb ik in mijn rol van adviseur geleerd.

Omgeving

De omgeving of organisatie waarin je werkt, bepaalt in welke structuur / cultuur je zit. Naast cultuur kan een bepaalde filosofie van een organisatie ook relevant zijn.

Wat voor soort mensen heb jij graag om je heen? In wat voor cultuur kom jij tot je recht? Wat spreekt je in je huidige omgeving juist wel of niet aan?

Deze (sociale) omgeving past het liefst goed bij je. Je bent omgeven door mensen met dezelfde normen en waarden. Jij en je collega’s passen bij elkaar. Je voelt je als een vis in het water.

‘Als een bloem niet bloeit, repareer dan de omgeving, niet de bloem.’

– Alexander den Heijer –

Het gevoel van beoordeeld worden bij een werkgever en de langdurige besluitvorming in de organisatie waar ik uitkom, hebben mij doen realiseren dat ik een bepaalde mate van vrijheid nodig heb. Nu ik niet hoef te wachten op anderen kan ik veel makkelijker keuzes maken.

Soms is verandering nodig op één van deze pijlers. Deze verandering is het minst groot en het gemakkelijkst te realiseren. Soms is het verstandig om 2 pijlers tegelijk aan te pakken. Dit is een grotere verandering en daardoor iets ingewikkelder. En soms ontkom je er niet aan, om op alle drie de pijlers tegelijk in beweging te komen. Je begrijpt, dat is de grootste verandering en zal dus het één en ander van je vragen.

Weet jij al waar voor jou de meeste verandering gewenst is? Op inhoud? Je rol? En/of de omgeving?

Zó ga jij gemakkelijker loopbaanveranderingen aan!

 

Heb jij hulp nodig om dit scherp te krijgen? Zoek jij een sparringpartner voor je volgende loopbaanstap?

Lees HIER wat ik voor je kan betekenen.

 

Wil je eerst nog zelf aan de slag met je volgende loopbaanstap? Om je op weg te helpen heb ik een Ebook geschreven ‘Iedereen trots op zijn werk’, dat jij gratis kunt downloaden.