Een kleine 5 jaar geleden zat ik al een tijdje niet lekker in mijn vel. Ik klaagde veel. Ik had het zwaar, ging met lood in mijn schoenen naar mijn werk en ondernam geen actie om daar uit te komen. Ik zag niet hoe ik uit die negatieve spiraal kon komen. Ik stelde mij (onbewust) afhankelijk op. Afhankelijk van mijn werkgever. Als slachtoffer van de omstandigheden.

Gelukkig zag mijn toenmalig leidinggevende dat het niet goed ging met mij. En ik zeg gelukkig, want dat is zeker niet vanzelfsprekend. Ik kreeg een coach toegewezen. Het eerste dat ik kreeg van deze coach was een boekje dat bij mij (achteraf) een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten.

Dit boekje heet ‘Helderheid’ en is van Jeru Kabbal. Ik heb het in die periode meerdere keren gelezen en het heeft – als ik terugkijk – veel in gang gezet bij mij.

Nu, na een aantal jaar, was ik nieuwsgierig naar dit boekje en ben ik het weer gaan lezen. En wéér raakt het me en kan ik zeggen: ‘Wat prachtig, wat leerzaam, wat een helderheid’.

In de kern gaat het boekje over de mysterie van het leven en hoe het bestaan wacht op jouw bloei, op jouw dans, op het moment dat jij jouw lied zingt. Het gaat over het denken en de werkelijkheid. Over de onbewuste patronen die zijn ontstaan door het grootste drama van je leven, je geboorte… Over in het NU zijn en herkennen dat er geen bedreiging is, waardoor je kunt ontspannen.

Heel verhelderend! 💡

De mooie metafoor van de vlinder die denkt dat ie een rups is, zoals in dit boekje beschreven, wil ik graag met je delen.

De mentaliteit van een rups

Het leven van een rups is niet gemakkelijk. Binnen één of twee maanden moet hij ongeveer duizend keer zo zwaar en zo groot worden. Daarom moet hij in betrekkelijk korte tijd veel eten.

Tegelijk loert er overal gevaar. Een rups is een lekker hapje. Dus moet de rups zich overdag schuil houden en kan alleen in het donker eten zoeken. Als hij groter en zwaarder is geworden, wordt het een klus om te bewegen. Gelukkig heeft hij veel poten, maar hij komt maar langzaam vooruit.

Als hij de struiken in klimt, moet hij zich met elk van zijn zestien poten stevig vasthouden. Het zou niet vreemd zijn als hij tegen zichzelf fluisterde: ‘Voorzichtig, voorzichtig! Van hier naar daar is nog een heel eind. Dat duurt wel even. Goed opletten dat er niet plotseling iets snels op me af komt!’

Op een dag maakt de rups een cocon. En uit die cocon komt een vlinder, een compleet ander wezen dan een rups. Die hoeft zich nergens stevig aan vast te klampen. Een vlinder slaat gewoon zijn vleugels uit. De vlinder heeft een hele andere mentaliteit. Hij hoeft zich niet stevig aan een tak vast te houden. Een vlinder voelt zich niet zwaar. Hij is niet bang dat hij valt, want hij weet dat hij kan vliegen.

 

De afhankelijke baby

Wij mensen zijn als vlinders die denken dat ze nog rupsen zijn, en zich daarom nog steeds als een rups gedragen, zelfs al zijn we een prachtige vlinder geworden. We hebben de mentaliteit van een  afhankelijke baby, terwijl ons lichaam allang van een klein hulpeloos wezen is getransformeerd tot een groot, bekwaam en vermogend exemplaar.

Op een diep niveau zijn we ons niet bewust van die verandering, dus volgen we automatisch (onbewust) de oude programmering. Dit zijn onze patronen geworden.

Een vlinder met de mentaliteit van een rups zal nooit zijn vleugels uitslaan.

Het enige wat jij moet gaan zien is de realiteit van je eigen volwassen, capabele lijf. Zien wie jij NU bent.

De mentaliteit van de rups (of van de afhankelijke baby) is niet langer relevant. Bevrijd jezelf ervan en je bewustzijn verruimt zich tot voorbij je gedachten.

Je bent al een vlinder. Je slaat je vleugels uit en vliegt!

 

(*) Uit: ‘Helderheid’ van Jeru Kabbal.

Als jij échte verandering en ontspanning wilt in je leven, dan kijk jij bewust naar je patronen en realiseer jij je dat je ze niet meer nodig hebt. Je ervaart het leven NU en hebt het gewoon naar je zin.

Wil jij jouw ‘rups’ aankijken en je vleugels uitslaan in je werk? Maak kennis in een klikgesprek.

Jij maakt van jouw transformatie werkelijkheid!

De vlinder die denkt dat ie rups is

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda