De introvert en de extravert in gesprek met elkaar, dat geeft wel eens stress en ‘gedoe’.

De reden voor het ontstaan van vele grote of kleine conflicten is dat mensen langs elkaar heen praten. Elkaar niet begrijpen en dan boos worden en verstarren in hun mening. Met als gevolg dat ze de verbinding verliezen en beiden daarmee nooit zullen bereiken wat ze willen.

Zo aan het einde van het jaar staan er veel beoordelingsgesprekken op de planning. Hoe kun jij tijdens bijvoorbeeld het beoordelingsgesprek in verbinding blijven met degene tegenover je? Of je nou leidinggevende bent of professional. Allebei wil je namelijk iets bereiken met of bij de ander.

Wil jij niet in een conflict belanden en écht iets bereiken in het gesprek, dan zul je in verbinding moeten blijven met elkaar.

Je doet dat door rekening te houden met de behoeften van de ander. 🙄

Makkelijker gezegd dan gedaan, want een mens is een erg complex wezen en je zult dan ook niet direct weten wat de behoefte is van degene die tegenover je zit. Toch?

Wat je wel kunt zien, is zijn of haar gedrag. En aan de hand van dat gedrag kun jij inschatten hoe jij je kunt aanpassen aan de behoeften die bij dat gedrag passen. Je past je aan aan het gedrag wat je doorgaans bij de ander ziet. Dit doe je niet door de ander te imiteren. Je doet dat door rekening te houden met de voorkeur in bijvoorbeeld het tempo van de ander. Zónder je eigen temperament te verliezen.

Je kunt gedrag van een ander makkelijk identificeren door in te schatten of iemand doorgaans  introvert of extravert gedrag laat zien. Aan de hand van je inschatting weet je welke behoefte aan tempo de ander heeft.

Het grootste verschil in behoefte tussen een introvert en een extravert is namelijk snelheid. De introvert heeft behoefte aan tijd om ergens over na te denken. De extravert heeft behoefte aan snelle (re)actie.

Ik geef je hieronder een aantal tips – om los van de inhoud – in verbinding te blijven met elkaar. 💡

Hoe kun je als introvert aansluiten op een extraverte gesprekspartner?

  • Maak oogcontact met de ander;
  • Spreek, beweeg en reageer op een (iets) sneller tempo;
  • Stel duidelijke, directe vragen;
  • Vraag om tijd om ergens over na te denken, geef aan dat je er (bijvoorbeeld vanmiddag) op terug komt.

Hoe kun je als extravert aansluiten op een introverte gesprekspartner?

  • Geef de ander de kans om te spreken;
  • Spreek, loop en neem beslissingen op een rustiger tempo;
  • Vraag naar de mening van de ander;
  • Neem het initiatief om er op een ander moment op door te praten.

De mate waarin jij je kunt aanpassen aan de ander bepaald voor een groot deel de uitkomst (voor jou!) van het gesprek. Bewaak daarbij wel je eigen behoeften en temperament.

Meer verschillen tussen introvert en extravert gedrag lees je in mijn ebook: ‘De Talentvolle Introvert’. Ik geef je daarin ook handvatten mee, hoe je als introvert je natuurlijke temperament kunt respecteren. Ook interessant voor een extravert!

👉 Vraag het Ebook: ‘De Talentvolle Introvert’ hier aan!

Meer behoefte aan persoonlijke coaching?

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda