Een bedrijf heeft een strategie. In een bedrijf is het heel verstandig om verder te kijken dan volgende week of volgende maand. Je kijkt naar wat je wilt bereiken het gehele jaar, volgend jaar en maakt een doorkijkje naar de komende 3 jaar of langer. Wat wil je bereiken, waar wil je naartoe werken, hoe wil je dat je bedrijf er op termijn uitziet. En dat valt niet altijd mee. Ik beken… ik vind dat best lastig in mijn bedrijf. Ik heb tenslotte geen glazen bol.

Over het algemeen is het voor ons mensen lastig om verder te kijken dan 3 maanden vooruit. We kunnen het gewoonweg niet ‘zien’. Vaak kijken we niet verder dan wat vlak voor ons ligt. Heel gevaarlijk trouwens als je in de auto zit. Niet voor niets leer je tijdens rijlessen dat je door de bocht heen moet kijken. Je blik verder richten. Ook als daar obstakels zijn, zoals verkeer of bomen, probeer je er ‘voorbij’ te kijken. Zodat je snel kunt reageren als dat nodig is. Je kunt voorsorteren op wat komen gaat.

Dat is zo in een bedrijf, dat is zo op de weg, en dat werkt ook zo in je loopbaan. Maar dat is lang niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet als je wat langer in je baan zit. Gewoontegedrag en routine nemen de overhand. De waan van de dag bepaalt wat je doet. En over het algemeen is dat vanuit een focus op je werk zelf en niet vanuit een focus op wat JIJ wilt bereiken in jouw LOOPBAAN.

Kijken naar de korte termijn is het recept om in een sleur te belanden. Je raakt gewend aan je dagelijkse routine. De enige keuzes die je nog maakt, zijn gericht op gemak. ‘Ga ik werken aan dat stuk of kijk ik nog even wat er in mijn mailbox zit…’ 😉 Je ondermijnt in feite je eigen positie, maar zeker ook je werkgeluk op de langere termijn.

Als de bocht eraan komt – er zijn bijvoorbeeld veranderingen in je organisatie, of er komen nieuwe projecten aan – weet jij dan welke keuze je het beste kunt maken? En op basis waarvan kies je dan? Of laat je je leidinggevende voor je kiezen. Die zal het wel weten, toch?…

Door de bocht kijken, voorbij de obstakels die voor je liggen, maakt dat je gericht keuzes kunt maken. Dat betekent dat je eens in de zoveel tijd nadenkt over je eigen strategie voor je loopbaan. Als je weet wat je wilt bereiken, weet je ook welke tussenstappen je kunt zetten om daar te komen. Je kijkt verder dan je neus lang is. Je laat je niet meer leiden door anderen, maar maakt je EIGEN keuzes.

‘If you’re going to change course or pursue a new direction, make sure you’re doing so for a sound strategic reason.’

Behalve je eigen keuzes maken, levert het je nog veel meer op als je een stip op je loopbaanhorizon hebt. De keuzes die je maakt op basis van een strategie geven je rust en vertrouwen. Je weet waar je naartoe werkt. Je dagelijkse werk is onderdeel van een geheel. En als het goed is past het goed bij jouw talenten en jouw kijk op de wereld. Wat veel voor je motivatie betekent. En vanuit motivatie ga je weer op dagelijkse basis de juiste keuzes maken. De keuzes waar jij energie van krijgt. Met meer werkplezier en trots als resultaat.

Sta jij op het punt om keuzes te maken in je werk waar je trots op wilt zijn? Zorg dan dat je een strategische keuze maakt!

Lees over je comfortzone, angst en veranderingen in je loopbaan in mijn gratis Ebook. Downloaden kan hier.