Je hele leven maak je keuzes die van invloed zijn op je loopbaan. Die keuzes hebben direct effect op het plezier dat je hebt in je werk. Het begint al bij het maken van de keuze voor je (beroeps-) opleiding. Past de gekozen opleiding bij wie jij bent als persoon, dan is de kans groot dat je verderop in je leven langdurig meer plezier haalt uit je werk.

Er zijn altijd nieuwe keuzes te maken. Want de wereld verandert nu eenmaal constant. Je werk is dus ook steeds weer aan verandering onderhevig. Wel of niet gewenst. Wel of niet bewust.

Het kan dus gebeuren dat je in je werkzame leven één of zelfs meerdere keren moet bijsturen. Bijvoorbeeld door teveel routine/werkdruk, (dreigend) ontslag of burn-out/bore-out. Je staat dan voor het maken van nieuwe keuzes. En die keuzes gaan gepaard met flink wat twijfel, onrust, angst voor verlies van zekerheden en/of stress.

Dát zijn momenten om een Loopbaancoach te raadplegen.


Wat doet een Loopbaancoach?

Een Loopbaancoach is iemand die jou begeleidt bij het maken van die keuzes. Door loopbaancoaching ga je op zoek naar een (nieuwe) loopbaanrichting die bij je past. Daarbij gaat een Loopbaancoach altijd uit van wie jij bent. Je neemt jezelf immers mee naar je werk. 😉

Kunnen: Je doet inzichten op over jezelf. Je krijgt scherp wat jij allemaal kan of waar je goed in bent. En ja, dat is vaak meer dan je in eerste instantie denkt. Dat betekent dat je tegelijkertijd werkt aan je zelfvertrouwen en leert omgaan met je belemmeringen.

Willen: Vaak weet je ongeveer wel wat jij wilt voor jezelf. Een Loopbaancoach helpt je scherp te krijgen wat jou specifieke wensen in het kader van werk zijn. Je ontdekt wat jou écht drijft in je werk. Cruciaal om ‘de juiste’ keuzes te maken voor werk dat je motiveert.

Actie: En als je dat allemaal hebt ontdekt, dan wil je er ook iets mee gaan doen. Toch is in actie komen meestal de lastigste stap. Wij mensen houden nou eenmaal niet zo van veranderingen. Dat vergt moed. Ons onbewuste gedrag houdt ons daarin tegen. Een Loopbaancoach helpt je dus ook om in actie te komen en te blijven. Met tips, advies en coaching aan de zijlijn ga jij vol vertrouwen je mogelijkheden verkennen.

 

Wat is het verschil tussen een Loopbaanadviseur en een Loopbaancoach?

Heel simpel: een adviseur adviseert en een coach coacht. 😊

Een loopbaanadviseur helpt jou inzicht te geven in wat je kan en welke werkzaamheden bij je passen. Samen ga je trechteren, welke opties zijn reëel en welke niet. Een Loopbaanadviseur kan je vervolgens introduceren bij nieuwe werkgevers. Een loopbaanadviseur is niet altijd een vrijwillige keuze, omdat je werkgever hierin een rol kan spelen.

Een Loopbaancoach gaat – meer dan een adviseur – uit van eigen verantwoordelijkheid. Je wordt gecoacht op de vraagstukken die voor jou persoonlijk spelen, vanuit intrinsieke motivatie om dingen te veranderen. De Loopbaancoach zal je dus ook veel meer aanzetten tot effectief gedrag, waardoor jij zelf vol vertrouwen nieuwe keuzes gaat maken met eigen regie op je loopbaan.

 

Hoe ziet Loopbaancoaching eruit?

Vanuit maatwerk zijn er bij WaarTalent Loopbaancoaching altijd verschillende mogelijkheden. Vraag daar vooral naar!

  • Je kunt kiezen voor verschillende persoonlijke coach trajecten gericht op je loopbaan en/of je ontwikkeling van 2 tot 8 coachsessies.  (klik hier voor een overzicht) 
  • Of je kiest voor het maken van talenten analyses (met of zonder coaching), bijvoorbeeld de  DISC- en Drijfveren Analyses. 
  • Of misschien wel voor losse coaching sessies. Bijvoorbeeld bij een meer specifieke vraag of als vervolg op een talenten analyse of traject.

Altijd is er éérst een gratis en vrijblijvend klikgesprek. Waarbij het belangrijk is dat we elkaar vertrouwen en het gevoel hebben dat er een prettige samenwerking zal zijn. Dat is belangrijk, want dan behaal jij de beste resultaten. 

WaarTalent werkt onafhankelijk van je werkgever en richt zich in eerste instantie op de introverte professional. Maar uiteraard zijn de meer extraverte professionals ook van harte welkom!

 

Via je werkgever of zelf inkopen?

Vaak vergeten mensen dat zij – buiten de mogelijkheden die de werkgever biedt – zelf ook een keuze hebben. Het is natuurlijk fijn als je werkgever je een traject bij een Loopbaancoach (of Loopbaanadviseur) aanbiedt.

Voordeel? Het kost je weinig tot niets, behalve tijd.

Nadeel? Jij hebt een beperkte of zelfs geen keuze in wie jou begeleidt. Maar ook wil een werkgever nog wel eens een ‘vinger in de pap’. De begeleider zal verslag moeten doen van jouw voortgang in het traject bij je werkgever. Uiteraard zal de coach of adviseur vertrouwelijkheid in acht nemen en zich daarbij aan gedragscodes houden, maar toch…

Jouw loopbaan gaat je (huidige) werkgever helemaal niets aan! Ook niet dat jij staat voor het maken van een keuze!

Zelf inkopen lijkt misschien wel veel geld, maar is een zeer waardevolle investering in je eigen professionele ontwikkeling. Als jij daardoor goed in je vel komt te zitten dan is dat onbetaalbaar!

Jij weet bij zelf inkopen voor 100% zeker dat jij in vertrouwen in gesprek kunt over je eigen loopbaan en ‘onhebbelijkheden van’ jezelf. Want door aandacht en bewustwording kun jij persoonlijk groeien én betere keuzes maken.

En hee, het is ook gewoon leúk om na te denken over je loopbaan!

Wil je werkgever toch zijn steentje bijdragen aan je (loopbaan)ontwikkeling, dan is dat helemaal top! 💡

Jij houdt de regie met een onafhankelijke Loopbaancoach van WaarTalent Loopbaancoaching!

‘Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.’

– Johan Cruijff –

Heb je vragen of wil je meer informatie? Vraag dan een gratis klikgesprek aan.

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda