In haar show van maandagavond sprak Eva Jinek met 3 gasten die een grote ommezwaai hebben gemaakt in hun carrière. Zij hebben een moedige keuze gemaakt. Eva stelt daarbij dat 1 op de 5 Nederlanders zich opgesloten voelt in zijn/haar baan en het liefst iets heel anders zou doen.

1 op de 5! Dat is nogal wat!

Dat zijn heel veel mensen die het minimaal ‘niet naar hun zin’ hebben op het werk.

Ik ben wel benieuwd hoe het kan dat zoveel mensen zich opgesloten voelen. Ik zie twee (eígenlijk drie!) aspecten die – zeker op dit moment – met elkaar in relatie staan.

 

Arbeidsmarkt

Als je kijkt naar de arbeidsmarkt dan zie je het volgende. In het eerste kwartaal van 2023 stonden tegenover 100 werklozen 122 vacatures. Dat geeft veel mogelijkheden als je op zoek bent. Je ziet dan ook dat er flink geswitcht wordt. Veel mensen nemen hun verantwoordelijkheid en gaan op zoek naar iets anders.

De hoeveelheid vacatures maakt dat het verstandig is om scherp te hebben waar je naar zoekt. Wat wil jij, wat past bij jou, wat vind jij belangrijk om te ervaren in je werk. Heb je dat niet scherp dan zou je wel eens kunnen worden overweldigd door het aanbod. Wat er vervolgens voor zorgt dat je óf te snel kiest, óf mogelijkheden over het hoofd ziet óf juist moeite hebt met kiezen.

Wat ik vaak zie is dat veel mensen op zoek gaan naar een vacature die aansluit op hun werkverleden en vervolgens in een andere baan tegen dezelfde problemen aanlopen. En ook daar ontevreden aan het werk zijn.

 

Verzuim

De andere kant is dat het werkgevers moeite kost om de vacatures in te vullen. Het belemmert de bedrijfsvoering van een organisatie met werkdruk voor het zittende personeel tot gevolg. Wat weer effect heeft op het werkplezier. Met mogelijk verzuim tot gevolg.

Als je kijkt naar verzuim dan zie je het volgende. Eind vorig jaar was het verzuimpercentage in Nederland 5,6 procent. En dat is behoorlijk hoog. Van de 100 werkenden is 5,6 daarvan niet aan het werk omdat ze zijn uitgevallen. Natuurlijk kun je niet stellen dat het hoge percentage een gevolg is van werk ontevredenheid, maar voor een deel daarvan is dat zeker aan de orde!

Feit is namelijk dat wanneer je het niet naar je zin hebt op je werk – om welke reden dan ook – dat je sneller stress ervaart, wat zijn weerslag heeft op je motivatie en uiteindelijk ook op je veerkracht of zelfs je fysieke weerstand. Ongemerkt zit je in een negatieve spiraal.

Bijvoorbeeld als langere tijd de werkdruk hoog is vanwege de vacatures in je team of als je langere tijd geen ontwikkelmogelijkheden hebt, dan kan het zomaar zijn dat je motivatie voor je werk langzaam steeds verder afneemt. Dit laatste zie ik veel bij mensen die langere tijd in dezelfde functie of bij dezelfde werkgever werken.

Met andere woorden er ontstaat een vliegwieleffect. Veel vacatures, hoge werkdruk, veel uitval, nog hogere werkdruk voor de zittende mensen, vertrek vanuit ontevredenheid, nog meer vacatures, etc…

 

Het derde aspect is angst!

Van nature zijn wij mensen bang voor verandering. En dat zorgt er voor dat mensen (te) lang blijven hangen in een situatie die ongezond voor ze is.

Angst om een verkeerde keuze te maken. Angst voor inkomensverlies. Angst voor verlies van zekerheid. Ook al zegt je innerlijke stemmetje dat het niet goed gaat met je als je zo doorgaat. De angst voor verandering is vaak groter.

De oplossing voor jou persoonlijk?

Tijd nemen (én een kleine moedige stap zetten) om na te denken wat voor werk bij jou past, wat wil jij ervaren en doen in je werkzame leven, wat vindt jij belangrijk, waar wil jij aan bijdragen. Als je dat scherp hebt kun jij makkelijker kiezen uit het overschot aan vacatures, zodat jij wél gemotiveerd aan de slag kunt. En misschien is dat wel bij dezelfde werkgever, omdat ook daar kansen liggen die je nu nog niet ziet.

Doorbreek jij zelf de cirkel? Als onafhankelijk Loopbaancoach help ik je graag. Enne, voor je werkgever is het een (financieel) voordeel als jij niet uitvalt. Dus wie weet wil je werkgever wel financieel bijdragen aan jouw traject.

Ben jij werkgever?

Ik kom graag met je in gesprek om te kijken hoe jij jou individuele medewerkers weer gemotiveerd kunt krijgen.

 

Hoi, ik ben Lisa...

Als Talent & Loopbaancoach help ik je vol vertrouwen loopbaankeuzes te maken, zodat jij weer met energie aan het werk gaat en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda