Hij merkt dat hij in zijn loopbaan op een dood spoor zit en wil graag kennismaken. Als een afspraak bijna beklonken is, vraagt hij of ik Christen ben…

Eigenlijk vind ik het niet relevant, maar toch geef ik aan dat ik geen Christen ben. Wat ik verwacht gebeurt.

Ik heb respect voor zijn keuze om niet met mij verder te willen. Het hebben van een gelijke overtuiging is blijkbaar belangrijk voor hem. Onderdeel van zijn waarden. Het maakt hem tot wie hij is. Zijn identiteit.

Vanuit deze waarden vindt hij het prettig om te werken met iemand die op hem lijkt. Iemand met dezelfde ideeën. Eenzelfde referentiekader.

Omdat hij het prettig vindt om met gelijkgestemden samen te werken sluit hij ongemerkt andere ideeën uit. Zijn kijk op de wereld vernauwd. Als je het dan hebt over ‘een dood spoor’ in je loopbaan, is dat niet erg helpend. En dat vind ik jammer. In eerste instantie voor hemzelf.

Ook in organisaties gebeurt dit. Mensen worden aangenomen omdat ze lijken op de rest van het team. Omdat het zo fijn werken is met mensen die op je lijken.

Je beperkt daarmee je blik op de maatschappij. Wat je slagkracht en je vermogen (als team én als individu) om je verder te ontwikkelen vermindert.

Een divers team stimuleert namelijk ontwikkeling. Het geeft een brede maatschappelijke blik.

En toch hoor je nog vaak dat mensen denken dat ze niet worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek, door:

  • Een bepaalde huidskleur;
  • Een bepaalde achternaam;
  • Een zekere leeftijd;
  • Dat je van bepaalde sekse bent of houdt;
  • Een bepaalde geloofsovertuiging, of juist niet…

Terwijl het niet zou mogen uitmaken.

Gemiste kans zou ik zeggen. Voor die organisatie of dat team. Dat ze een mooi mens daardoor mislopen. Een gemiste kans om het team vanuit diversiteit te laten groeien. De individuen daarin te laten floreren. Te profiteren van kruisbestuiving. Iedereen wordt daar als mens namelijk nog(!) mooier van.

Je hoeft niet op elkaar te lijken om goed samen te kunnen werken. Verruim je je blik. Dan verruim je je persoonlijke ontwikkeling.

 

(*) ‘Christen’ kan vervangen worden door elk ander geloof.

Hoi, ik ben Lisa...

Als Talent & Loopbaancoach help ik je vol vertrouwen loopbaankeuzes te maken, zodat jij weer met energie aan het werk gaat en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda