In je werk wordt initiatief en pro-activiteit waarschijnlijk zeer op prijs gesteld. Je werkgever wil graag resultaat. En snel een beetje! Logisch toch.

Wat van werkgeverszijde vaak vergeten wordt, is dat je werk beter langzaam en goed kunt doen, dan snel en niet goed. Een spreekwoord zegt ‘Een slak op de goede weg, wint het van een haas op de verkeerde weg’. (=je kunt beter iets langzaam en goed doen, dan snel en niet goed).

Misschien ken je ook wel het verhaal van de schildpad en de haas. De schildpad die gestaag vooruit gaat, recht op zijn doel af. De haas die zich geregeld laat afleiden, omdat hij denkt snel genoeg te zijn. Weet jij al wie er wint?

Ik ga het verhaaltje niet herhalen, maar als je het wil lezen, dan kun je dat hier doen.

Als introvert in een extraverte werkomgeving kun je regelmatig het gevoel hebben dat de wereld haast heeft. Alles moet snel snel. Het ene project is nog niet afgerond of het volgende staat al weer in de startblokken. Als je je daar niet voor af kunt sluiten dan kan dat je erg onrustig maken.

Extravert georiënteerde collega’s worden beloond voor hun initiatieven en pro-actieve gedrag. Waardoor deze werkcultuur in stand gehouden blijft.

Jij hebt misschien het gevoel dat je niet voldoet. Je krijgt misschien ook wel eens een minder goede beoordeling of aansporing. Want je bent langzaam… 🤔

Maar, minder pro-actief gedrag wil niet zeggen dat je niks doet. Dat wat je doet is alleen minder zichtbaar, omdat het niet jouw natuur is om met je werk naar buiten te treden.

Typisch introvert is om ergens diep over na te denken, te verdiepen. Aandacht hebben voor verschillende aspecten. Een introvert zal zijn energie evenwichtig willen aanwenden. Met volle focus werken aan een klus. En dat heeft tijd nodig.

Het duurt misschien wel langer, maar dat het resultaat er zal zijn, daar kun je op vertrouwen!

Duidelijk is dat zowel de haas als de schildpad een ander soort leiderschap nodig hebben. De haas moet misschien meer bij de les gehouden worden om zijn projecten ook écht af te ronden. Terwijl de schildpad meer ruimte krijgt om in concentratie te kunnen werken. En is een schildpad in zijn element (water), kijk ‘m dan eens gaan! 👈

Heb jij het hier wel eens over met je leidinggevende? Geef jij aan wat jij nodig hebt om tot de beste resultaten te komen?

Inzicht in jezelf zal je helpen. Is de omgeving niet (meer) de juiste voor jou, maak dan nieuwe keuzes. Ga jezelf vooral niet veranderen.

In mijn nieuwe online cursus zet jij in 3 stappen ’Je magische volgende stap’. Online en in eigen tempo.

Oja, vorige week heb ik een Webinar gegeven over wat je wilt weten als je je gaat heroriënteren op je loopbaan. Deelnemer Judith reageerde enthousiast: dat de leercurve voor haar heel verhelderend was! En ook: het bewust kleine stapjes zetten. Vooral bewust voor iets kiezen (of niet ervoor kiezen).

👍 Mooie inzichten voor Judith! Door haar inzichten met me te delen heeft zij de waaier met 30 loopbaantips ontvangen.

Het volgende Webinar staat gepland op 26 augustus. Aanmelden kan via mijn website.

Talent & Loopbaancoach

Ik ben Lisa van den Berg. Talent & Loopbaancoach.

Eerlijk en onafhankelijk coach ik introverte professionals om vol vertrouwen loopbaan keuzes te maken.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

TALENT & LOOPBAAN COACH regio Woerden | Utrecht | Gouda