Als introvert ben je niet sociaal.

Dat is een algemeen geldende gedachte. En dat is dus NIET waar!

Er zijn verschillende soorten introverten, maar er zijn ook overeenkomsten. Over het algemeen heeft een introvert een rustige persoonlijkheid. Een langzaam tempo in doen en beslissen.

Er zijn introverten die analytisch en kwaliteitsgericht zijn en er zijn introverten die attent en mensgericht zijn. De eerste groep zijn de denkers en de tweede groep de voelers.

Dit denken en voelen is naar binnen gericht. En daar zit precies de misvatting. Beide groepen hebben tijd nodig om te denken of te voelen. Ze doen dat het liefst in zichzelf of in afzondering, waardoor ze kunnen opladen en zaken of situaties op zich in kunnen laten werken. Dat betekent dat er reactietijd nodig is.

Een denker zal die tijd willen benutten door precies alle details en informatie te zoeken. Klopt de procedure? Is alle informatie aanwezig? Hij analyseert voordat hij reageert. Wacht zelfs met reageren tot er naar gevraagd wordt. Hij is dan scherp en correct. Maar ook gereserveerd.

Een voeler zal harmonie in de relatie willen nastreven. Dit geeft hem een veilig gevoel. Is de relatie harmonieus? Hoe kan hij de ander tegemoetkomen? Hij voelt de relatie eerst aan voordat hij reageert. Hij is daarin geduldig en attent. Maar ook overgevoelig.

Op het moment dat een introvert reageert, ga er dan maar vanuit dat er goed over de details is nagedacht, en anderzijds dat het gevoelsmatig kloppend is.

De sociale situatie waarin de introvert zich beweegt kan voor zowel de denker als de voeler al snel teveel zijn. In grotere groepen komt er veel op hen af. En omdat alles doordacht en doorvoelt moet worden kost dat veel energie.

In kleinere groepen of één op één is het makkelijker om als introvert de eigen energie vast te houden of op te bouwen. Vandaar de voorkeur vaak voor een kleinere of overzichtelijke omgeving. En in die omgeving kan een introvert zich zeer sociaal opstellen. Sterker nog: de voeler is sterk mensgericht, maar wel op een rustige manier.

Heb jij er last van dat men je niet als sociaal ziet? Of wil je gewoon weten hoe het zit?

De DISC Analyse maak dit helder en helpt je inzicht te verkrijgen in je eigen gedragsvoorkeuren en die van anderen. Door te begrijpen welk gedrag je laat zien kun jij gaan accepteren wie je bent en wat jij nodig hebt om te functioneren of jezelf te ontwikkelen. Met deze kennis kun jij vervolgens leren hoe je (nog beter) kunt aansluiten bij andere anderen.

Jij kunt zijn wie je daadwerkelijk bent!

 

Plan een klikgesprek en ontdek of de DISC Analyse iets voor jou is.

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda