BAMM en toen PLOF…!
Ik schrik me rot. Wat valt daar nou uit de lucht, denk ik…
Een eend is tegen ons raam gevlogen en hard via de leuning van de tuinstoel op de grond gekwakt. 😉 Het arme beestje ligt op de grond, er komt wat bloed uit zijn snavel. Tja, dat was een harde klap…, blijkbaar niet zonder gevolgen.
Op het moment dat ik wat dichterbij wil komen om te kijken hoeveel leven er nog in zit, rent en fladdert Duckie angstig de tuin in om zich op een onmogelijke plek te verstoppen. Later blijkt dat ie plots is verdwenen. Ik kan ‘m nergens meer vinden. Weggevlogen ga ik vanuit. Gelukkig maar, dan valt de schade hopelijk mee.
De volgende dag blijkt dat Duckie zich veilig verstopt heeft in de schuur. Hij heeft instinctief een hoekje opgezocht om te herstellen. Zo af en toe zie ik dat ie zich verplaatst in de schuur. Al een stuk minder bang van mij.
Ik besluit: ik laat ‘m met rust en ga observeren hoe hij herstelt en wat ie gaat doen. Wat brood en water helpen mee. Langzaam, stapje voor stapje, komt Duckie eerst de schuur uit, gaat onder een struik zitten en kijkt om zich heen. Je ziet ‘m denken, ‘waar ben ik beland en hoe kom ik hier uit.’
Ik merk dat het instinct om veilig te zijn, maar ook om te zoeken naar een uitweg heel sterk is. Een paar uur later loopt Duckie rustig door onze poort de buitenwereld in, op weg naar de sloot. Vrij om verder te herstellen in zijn natuurlijke omgeving.
Een klap verwerken en weer doorgaan. De ‘drijfveren’ van Duckie motiveerden hem om door te gaan, weg uit een voor hem onveilige situatie.
Het instinct om veilig te zijn en te doen wat goed voor ons is, hebben wij mensen ook. Dat gaat vanzelf. Onbewust stuurt het je gedrag, waardoor je handelt. Zelfs 80% van ons gedrag gaat onbewust. En dat betekent nogal wat. Juist omdát je je niet bewust bent van je gedrag.
In veel situaties neemt je instinct het over. Wat uiteraard goed is, het zorgt voor veiligheid. De vraag is alleen, hoe bewust ben jij je van je eigen (instinctieve) gedrag en waarom je iets doet of laat.
Komen jouw acties voort uit introvert of extravert gedrag. Voel jij je prettig vanuit taakgericht gedrag of heb jij de voorkeur je te richten op mensen. WAT doe jij bij voorkeur, instinctief?
Hoe zien anderen jou en begrijp jij het gedrag van je collega?
Je kent vast wel de metafoor van de IJsberg. Boven water zie je het topje, je zichtbare gedrag. Onder water zit 80% van de IJsberg. Daar zit alles wat je gedrag stuurt. Onzichtbaar. Dat is wat je drijft, wat je motiveert en inspireert. Je WAAROM.
Het inzicht in WAT je gedragsvoorkeuren zijn en WAAROM jij doet wat jij doet is kennis waarmee jij bewust je gedrag kunt sturen. Je begrijpt niet alleen jezelf beter, maar ook de ander. Waardoor je kunt aansluiten en soepeler communiceert. Jij kunt kiezen WAT je doet als je weet WAAROM je het doet.
Voel jij twijfel en onrust in je werk? De eerste stap is jezelf en je motivatie leren kennen. Zodat jij bewust kunt kiezen voor wat bij jou past.
Hoi, ik ben Lisa...
Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.
Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!