Doe jij dat wel eens? In gesprek gaan met iemand over het werk dat jij graag zou willen doen?

Wat ik mijn coachees regelmatig adviseer is contact opnemen met mensen in hun netwerk om het gesprek aan te gaan over wat die ander nou precies doet. Het is namelijk heel interessant om vanuit de praktijk je licht op te steken over werk dat jij ambieert of waar je meer van zou willen weten.

Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je wilt weten welke opleiding je nodig hebt, wat een functie in de praktijk écht inhoudt of waar hij/zij in dat werk tegenaan loopt.

Door informatie te halen kun jij betere keuzes maken, in een betere volgorde. Zonder een geromantiseerd plaatje in je hoofd. Je maakt daarmee op een eenvoudige wijze je wensen concreet.

En daarbovenop: De meeste mensen vinden het hartstikke leuk om over hun werk en hoe ze daar gekomen zijn, te vertellen. Je toont daarmee interesse in iets wat belangrijk is voor een ander, waardoor de leukste gesprekken ontstaan! 😄

Dus toen een (voor mij onbekende) dame mij benaderde met de vraag of ik haar meer kon vertellen over het vak van Loopbaancoach heb ik geen seconde getwijfeld en tijd voor haar vrijgemaakt. Omdat ze niet uit de buurt kwam maakten we een online afspraak.

Ik had er zin in, want ik kon haar vertellen dat ik het mooiste beroep heb van de wereld. Met mooie gesprekken met diepgang. Dat je als Loopbaancoach mensen écht op belangrijke aspecten in het leven kan helpen. Dat coachees enorm dankbaar zijn omdat ze vanuit een vervelende situatie komen en weer rust en energie krijgen om nieuwe stappen in hun loopbaan te zetten.

Maar ik kon haar ook vertellen dat er veel werk op je af komt als je als zelfstandige werkt. Dat het één groot persoonlijk ontwikkelproces is. Dat je zeer gedreven moet zijn om dit te kunnen doen. (En er dus ook veel voor terugkrijgt.) 😊

Dat… enzovoort…

Maar dat heb ik haar allemaal niet verteld…

Na 5 minuten wachten in Zoom, dacht ik, ik wacht nog 5 minuten. 5 minuten later, dacht ik, nog even… Na 12 minuten maak ik een mailtje, lukt het je? Na 17 minuten krijg ik een mailtje terug. Excuses. Met de vraag of we de afspraak kunnen verzetten.

Dit heb ik een moment op mij in laten werken. ⏱

Ik had een intern kookpunt bereikt. Dit kost mij tijd en energie. Het levert mij niets op. Als zelfstandige krijg ik geen gegarandeerd maandsalaris. Tijd is geld. Of minimaal te besteden aan ander werk, waar ik genoeg van heb. Dit kostte mij niet alleen die 17 minuten, maar ook een kwartier ervoor ter voorbereiding en een kwartier erna om stoom af te blazen.

Verloren tijd.

Dus vraag ik mij af. WIL ik dit nog?

Mijn antwoord aan mijzelf was luid en duidelijk: NEE!

En daarmee heb ik mijn grens aangegeven. Zij had hier een belang, ik niet. Ik had best een nieuwe afspraak kunnen inplannen. Maar ik had er gewoonweg geen zin meer in.

Als je mij kent dan weet je dat ik gemakkelijk ‘ja’ zeg. Dat ik veel geef, als een ander dat nodig heeft. Mijn leerpunt is mijn grenzen aangeven. En dat heb ik gedaan.

Wat had jij gedaan? Wat leer jij hieruit?

👉 Resumé: Informatie halen? DOEN!

Maar respecteer wel de tijd die de ander je schenkt!

 

Wil jij graag dat ik met je meedenk over je volgende stap in je loopbaan? Dat ik meedenk over jouw twijfels, acties en patronen? Ik doe dat graag, neem gerust contact op.

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda