Weet je wat het is als introvert? Jij hebt er normaal gesproken geen behoefte aan om jezelf te laten zien. Je vindt daar zelfs iets van. Veel te overdreven allemaal.

‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Voor een extravert is het vanzelfsprekend om op anderen af te stappen, te overleggen en te laten zien wat ie doet. Hij/zij heeft er juist behoefte aan om actief naar buiten te treden.

En daar gaat het mis. Want terwijl jij geconcentreerd aan je werk bent, trekt de extravert de aandacht en wordt gezien. Waardering volgt.

En jij dan?

  • Jij werkt hard;
  • Jij levert kwaliteit;
  • Jij bent behulpzaam, etc…

Doordat je je rustig en bescheiden opstelt, word jij minder gewaardeerd. Zo voelt dat voor jou.

Tegelijkertijd voelt het voor jou ook niet natuurlijk om geforceerd om aandacht te ‘schreeuwen’. Dat past jou niet. En ondertussen gaat je collega er vandoor met de ‘credits’…

Hoe kun je dan wel zichtbaar worden in je werk? Jezelf profileren? Zodat je werk en jij gewaardeerd worden, zonder geweld aan te doen aan wie jij bent?

3 tips:

👉 Wees je bewust van welke kwaliteiten jij hebt. Als jij weet wat je kan, dan kun je je werk daar op inrichten. Als werk bij je (introverte) persoonlijkheid past, dan voel je je goed en kom je ook beter uit de verf. Het maakt je krachtig als jij weet wat jouw toegevoegde waarde is.

👉 Jij bent in een 1 op 1 setting relaxter dan in een groep en kunt goed diepgaande relaties opbouwen. De meeste mensen vinden het heerlijk om over zichzelf te praten. Wees in eerste instantie die geïnteresseerde luisteraar. Als jij tot rust bent gekomen kun jij steeds meer over jezelf vertellen.

👉 Bedenk wie in je persoonlijke netwerk jou kan helpen. Zoek bewust iemand waarmee jij klikt, maar waar jij (stiekem) een beetje tegenop kijkt. Laat je leiden door het spontane, enthousiasme van de ander. Op een natuurlijke manier zet jij jezelf daarmee meer in de belangstelling.

Het werk wordt er leuker van als je je gewaardeerd voelt. En jij kunt daar iets in doen. Doe je dat niet, dan voed jij ongemerkt je eigen onzekerheid. Toch jammer… 😕

Lees meer over de échte verschillen tussen introvert en extravert en krijg handvatten om je natuurlijke temperament te respecteren in ‘De Talentvolle Introvert’.

Het Ebook kun je hier gratis aanvragen.

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda