Het halen van mijn rijbewijs ging destijds niet helemaal in één keer. De eerste keer zakte ik voor mijn rij examen omdat de examinator mij onzeker vond. En de tweede keer was ik daardoor juist onzeker geworden.

Vorige week kon mijn dochter haar MBO diploma op school ophalen. (Superfijn!)

Op de terugweg stonden we héél lang te wachten voor een verkeerslicht in de drukke binnenstad van Utrecht. Er zat geen beweging in.  

Beetje ongeduldig inmiddels hoorden we voor ons iemand tegen een automobilist zeggen dat de verkeerslichten het niet deden. Oké, opletten dus om dit onoverzichtelijke kruispunt over te steken.

Mijn man en dochter riepen in koor. ‘Rijden dan!’ Na een kleine aarzeling ging ik door rood en stak het kruispunt over.

Mijn dochter: ‘Nou, ik snap wel dat jij de eerste keer gezakt was…’  Fijn hoor, die eerlijkheid.😵

En ja, ze heeft natuurlijk een punt. Soms moet je doorpakken om te voorkomen dat de boel vastloopt. En daar is moed voor nodig.

Waarom vertel ik je dit?

Als je al langere tijd hetzelfde werk doet of bij eenzelfde werkgever werkt, dan raak je gewend aan richtlijnen en procedures, zoals de verkeerslichten. Die helpen jou om je werk te doen en je weg te vinden. Op de automatische piloot. Dat scheelt een hoop energie.

Nadenken over wie er voorrang heeft kost veel meer energie. En als je introvert bent, dan komen er zoveel prikkels in dat moment op je af, dat je dat eerst moet verwerken, voordat jij in actie komt. Je aarzelt.

De extravert ziet dit en ‘oordeelt’: hij/zij is langzaam, hij/zij is onzeker. Want een extravert is allang in actie gekomen.

Zo zijn er veel situaties te beschrijven in de werksetting waarbij een introvert het gevoel heeft dat anderen oordelen. En daar gaat de introvert dan weer op ‘kauwen’ in zijn hoofd. Wat onzekerheid en twijfelend gedrag voedt.

Het vergt moed om daar boven te staan en je natuurlijke temperament de ruimte te geven. Te accepteren dat jij soms wat meer behoedzaam bent. Gelukkig is dat een fantastische eigenschap, want het voorkomt ook ongelukken. 😉

Het vergt moed om je eigen weg te volgen, zonder je gevoelsmatig teveel te laten beïnvloeden door je extraverte collega’s.

Het vergt moed om te constateren dat een werkomgeving, na jaren, misschien niet meer past bij jou omdat er veel verandert is in de loop van de tijd.

Het vergt moed om je situatie te veranderen, anders doet een ander het voor je.

Met andere woorden: je kunt een tijd aarzelen over een beslissing, maar uiteindelijk heb je moed nodig om in actie te komen.

Pak jij door voordat de boel vastloopt?

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda