Het is al weer even geleden dat ik wat van me heb laten horen. Het is een intense periode geweest waarin veel is gebeurd.

Mijn zwager heeft afscheid genomen van het leven. Tja, dat hakt er wel in. 😥

Voor ons niet onverwacht. Hij heeft 3,5 jaar geleden de diagnose ALS gekregen. En dat is een doodvonnis. Langzaam kon hij steeds minder. Totdat hij volledig afhankelijk was van de zorg van mijn zus. Voor beiden geen ontkomen aan.

Toch wisten ze er samen en met hulp van veel mensen om hen heen nog wat van te maken. Ze bleven kijken naar wat ze nog wél konden.

En dat is wat ik zo bewonder in hen. Ze hebben er voor gekozen om het leven te (blijven) omarmen. Het verdriet was er, maar ook de omstandigheden. Hoe ze daar samen mee omgegaan zijn, diep respect. 🧡

Tijdens de uitvaart zei mijn zus in haar speech ‘dat ze het goed hebben gehad’. Hoe mooi als je dát kunt zeggen als je terugkijkt op het leven. Ondanks alles!

Omstandigheden veranderen. In het leven én in het werkleven. Dat is één ding wat zeker is. Hoe ga je om met wat er is?

Je gezondheid is altijd de basis. Niet in alle gevallen kunnen we daar invloed op uitoefenen.

Werk daarnaast is zó’n groot onderdeel van ons leven, als daarin iets veranderd, dan heeft dat veel impact op ons algemeen welbevinden. Zowel in positieve als in negatieve zin. Als het even wat minder gaat, onderga jij het dan of  ga je kijken wat er wél kan?

Herken de verandering

Veranderingen zijn in het begin nog klein. In je werk ervaar je verminderde motivatie. Je bent geprikkeld en hoort jezelf klagen. Misschien ervaar je gebrek aan waardering of erkenning. Je wordt onzeker. Je voelt dat je ontwikkeling stil komt te vallen.

Verken en omarm de verandering

Je lichaam vertaalt je gevoel van onvrede door (subtiele) fysieke uitingen als hoofdpijn, vermoeidheid of slecht slapen. Herken dat en luister ernaar. Onderzoek waar dat vandaan komt. Past het oude vertrouwde nog wel bij wie jij bent of wilt zijn? Ben jij zelf veranderd of zijn het de omstandigheden?

Omgaan met veranderingen in jezelf of in omstandigheden is een kans voor groei. Sta er dan ook bij stil en ontdek jezelf opnieuw.

Kom in actie

Blijf niet te lang stilstaan. Maar zet kleine of grote stappen. Waar wil je mee stoppen? Waar zou je mee willen doorgaan? Waar zou je aan willen beginnen? Jij kiest!

Zoek hulp! Praat met collega’s / vrienden, je leidinggevende of zoek een loopbaancoach. Wees moedig, het zal je goed doen! 🦚

Laten we eerlijk zijn – in actie komen kan spannend zijn, maar het geeft ook nieuwe energie. Hoe mooi is het als jij straks trots kunt terugkijken op je werkleven en kunt constateren, ‘dat je het goed hebt gehad’.

Herken jij veranderingen in je werk die je energie negatief beïnvloeden? 

Ik ben er voor je als je besluit te onderzoeken wie je bent, wat bij je past en welke kleine of grote stappen je zou kunnen zetten.

Even voorstellen...

Ik ben Lisa van den Berg. Eigenaar van WaarTalent Loopbaancoaching en Register Loopbaancoach (NOLOC).

Ik help je passende loopbaankeuzes te maken, zodat jij weer ZIN hebt in je werk!

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda