Deel 2 van de tien emoties van kracht.

Bij een eerste keer kun je je vast wel wat voorstellen. Alles wat je doet in je leven doe je eerst een eerste keer. Meestal is die eerste keer wat onzeker en onwennig. Onwetend over wat het je zal brengen.

Met gebruikmaking van de emoties van kracht die ik in mijn vorige blog heb genoemd sla je je door die eerste keer heen.

Dit weekend moest ik daar ook even aan denken, want ik vierde mijn 250e les als Zumba-instructeur. Ongeveer 4,5 jaar geleden heb ik grotendeels vanuit nieuwsgierigheid een basis training gevolgd van twee dagen om Zumba instructeur te worden. Dat was een eerste stap, maar de échte eerste keer voor een groep staan is toch wat anders…

Ondanks het vele oefenen van de dansjes gierde de spanning door mijn lijf. Bang om een black-out te krijgen; voor joker te staan; dat ZE er niets aan vinden; door de mand te vallen… Noem maar op, je kent ze vast wel, die belemmerende gedachten.

Ik moest mijn flexibiliteit inzetten, omdat het een totaal nieuwe ervaring voor mij was. Zo voor de groep, waarbij iedereen kijkt naar wat ik doe. Als introvert een grote stap!

Mijn passie en enthousiasme voor dansen heeft mij daarbij geholpen. Ik vond – en vind nog steeds – Zumba hartstikke leuk om te doen. Ik kan me daar volledig in uitleven. Dat maakt het al wat makkelijker naar voren te stappen en mezelf te laten zien.

In de beginperiode hoefde ik gelukkig nog niet een hele les te geven. Ik heb het geluk gehad dat ik letterlijk mocht oefenen door eerst één of twee dansjes voor de groep van een andere instructeur te doen. Dat werd steeds verder uitgebreid. Totdat ik zijn halve les mocht overnemen.

Ik was in die periode vastberaden om het te gaan doen. Ik had écht de smaak te pakken. In een relatief korte periode heb ik het voor elkaar gekregen om op de achtergrond zóveel dansjes in te studeren dat ik in staat was een volledige les te gaan geven.

Foutloos? Nee, zeker niet. Vaak genoeg had ik inderdaad een black-out. Vaak genoeg dacht ik dat ze het niet leuk vonden. Vaak genoeg zette ik de verkeerde passen in op het verkeerde moment.

Iets met vallen en opstaan. Inmiddels heb ik geleerd dat dat erbij hoort en dat de wereld niet vergaat.

Nu heb ik ‘ineens’ 250 lessen mogen geven. WOW! En ondertussen wordt de groep steeds groter en zijn ze (gelukkig) ook nog blij met mij. 😊

De volgende 4 emoties van kracht heeft me dat opgeleverd:

 

Zelfvertrouwen

We kunnen allemaal in bepaalde gebieden meer zelfvertrouwen gebruiken. Het is een gevoel van zekerheid dat we allemaal willen voelen.

Met de hoeveelheid onzekerheden in het leven hebben we  vertrouwen nodig. Veel mensen wachten op zelfvertrouwen, totdat ze dat eindelijk krijgen of dat ze voelen dat het mag.

Velen hebben zo’n lage eigendunk dat ze denken dat het niet goed is om zelfvertrouwen te hebben, waardoor ze zich veel te veel laten beïnvloeden door de omgeving, waardoor je juist minder vat op je leven hebt en meer bent overgeleverd.

Je hebt zelfvertrouwen nodig om richting aan je leven te geven, om grenzen te durven overschrijden waardoor je kan groeien als persoon; om uitstraling te ontwikkelen waardoor je juist ook meer aan anderen kan geven.

Je kunt zelfvertrouwen ontwikkelen. Iedereen kan dat. Creëer ondersteunende overtuigingen en gooi jezelf in het diepe om meer fantastische ervaringen te creëren, die je zelfvertrouwen en rijkdom geven.

Zumba heeft mij dat zelfvertrouwen gegeven. Wat vervolgens ook doorwerkt in andere gebieden van mijn leven.

Blijdschap / Plezier

Blijdschap en plezier stimuleren je zelfverzekerdheid. Het kan ook angst, pijn, kwaadheid, frustratie, teleurstelling, depressie, schuld, etc. wegsmelten. Het zal je helpen om het leven wat minder serieus te nemen.

Probeer de emotie van blijdschap in jezelf zoveel mogelijk te voelen op een dag, zoek het op en creëer vele momenten waarin je zelf echt plezier ervaart. Glimlach simpelweg eens wat vaker. Je zult merken dat je vanzelf een vrolijker en positiever gevoel krijgt. Tijdens een les lach ik gewoon om mijn fouten. Het haalt de spanning eraf. Samen maken we lol.

Vitaliteit

Zumba deed ik al als sport. Door voor de groep te gaan staan, heb ik mijzelf fysiek uitgedaagd om fanatieker te dansen. Voor de groep ga ik voluit. Ideaal om fysiek niet te verslappen.

Zorg dat je in het dagelijks leven beschikt over voldoende vitale energie waaruit je kunt putten. Als je geen aandacht geeft aan je fysieke lichaam, is het veel moeilijker om al deze krachtige emoties te ervaren.

Vaak als je gestrest bent, stagneert de ademhaling en kan de energie in je lichaam niet goed doorstromen. Je weet dat je energie op verschillende niveaus hebt; je hebt lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele energie en ze zijn allemaal één en hebben effect op elkaar. Ontwikkel deze energieën door goede acties te nemen en daarnaast goed en diep te ontspannen en op te laden. Hoe meer energie je geeft, hoe meer je terugkrijgt.

Van betekenis zijn

We denken werkelijk dat één van de meest vervullende gevoelens is, het gevoel dat je hebt nadat je iemand iets hebt gegeven, iets hebt gezegd tegen of iets hebt gedaan voor iemand, al is het maar heel klein. We leven niet voor niets met z’n allen op deze aardbol.

Het leven is teamwork en we hebben elkaar nodig. Geven en ontvangen horen bij elkaar. Sommige mensen kunnen moeilijk geven, sommigen moeilijk ontvangen. Maar allebei zijn ze heel belangrijk. We hebben elkaar nodig. Schroom minder om iets te vragen aan een ander en schroom minder om iets te geven. Geef oprecht en onzelfzuchtig. Alles wat je oprecht uit je hart doet is goed.

Zumba doe ik vanuit mijn hart. Ik maak plezier en geef dat door. Samen maken we plezier en zijn we fysiek actief. Het gevoel dat ik op die manier van betekenis ben is fantastisch!

Volgende week is het Valentijnsdag en zal ik de laatste twee emoties van kracht met je doornemen.

Wil je in de tussentijd aan de slag met je zelfvertrouwen in je loopbaan. Plan gewoon een eerste klikgesprek. Eens is de eerste keer. De wereld zal niet vergaan. Sterker nog, jouw wereld zal er mooier op worden!

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda