Als het gaat schuren in je werk en je verliest energie, dan weet je dat er iets moet veranderen.

Waar zoek jij de verandering? Ga je intern kijken naar mogelijkheden of ga je extern solliciteren? Er zijn tenslotte zoveel vacatures, dus keuze genoeg.

De kans is groot dat je gaat doen wat je al deed, maar dan ergens anders. De vraag is alleen of het veranderen van omgeving voor jou wel de beste oplossing is.

Om gemakkelijker keuzes te maken in je werk en je loopbaan, neem je de 3 pijlers onder de loep.

Met de 3 pijlers bepaal je waar je verandering in wilt aanbrengen in je werk of je loopbaan. Waar past het (nog) en waar heb je (mogelijk) verandering nodig.

Inhoud

Als het gaat over de inhoud, dan gaat het over de onderwerpen waar je mee bezig bent. Het onderwerp dat bij jou past, ontdek je op basis van je interesses.

Welke onderwerpen spreken je aan? Over welk onderwerp lees jij graag? Ben jij gedreven om er alles over te leren?

Als je begaan bent met het onderwerp, dan kun je optimaal presteren. Je wilt er graag meer van weten. Je hart gaat er naar uit.

‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken.’

– Gandhi –

Rol

Je rol is de manier waarop jij op een natuurlijke manier een plek hebt in een groep of in het werk.

Wat doe jij als vanzelf? Welke rol kost jou het minste moeite? Neem je het voortouw of juist niet? Ben je introvert of extravert? Heb je overzicht of ben je gericht op de details? Hoe stel jij je op ten opzichte van anderen?

Om goed uit de verf te komen is het belangrijk dat de rol bij je past. Het is het liefst je natuurlijke neiging. Jij bent een ster in deze rol. Hier vind je je ware talenten.

‘Tijd is geld’, zei de manager.

‘Zorg is tijd nemen’, zei de zorgverlener.

– Loesje –

Omgeving

De omgeving of organisatie waarin je werkt, bepaalt in welke structuur / cultuur je zit. Daarnaast kan een bepaalde filosofie van een organisatie ook relevant zijn.

Wat voor soort mensen heb jij graag om je heen? In wat voor cultuur kom jij tot je recht? Wat spreekt je in een omgeving juist wel of niet aan?

De (sociale) omgeving past het liefst goed bij je. Je bent omgeven door mensen met dezelfde normen en waarden. Jij en je collega’s passen bij elkaar. Je voelt je als een vis in het water.

‘Als een bloem niet bloeit, repareer dan de omgeving, niet de bloem.’

– Alexander den Heijer –

Soms is verandering nodig op één van deze pijlers. Deze verandering is het minst groot en het gemakkelijkst te realiseren.

Soms is het verstandig om 2 pijlers tegelijk aan te pakken. Dit is een grotere verandering en daardoor iets ingewikkelder.

En soms ontkom je er niet aan, om op alle drie de pijlers tegelijk in beweging te komen. Je begrijpt, dat is de grootste verandering en zal dus het één en ander van je vragen.

Weet jij al waar voor jou de meeste verandering gewenst is? Op inhoud? Op rol? En/of op de omgeving?

Heb jij hulp nodig om dit scherp te krijgen? Ik ben jouw sparringpartner voor je volgende loopbaanstap!

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda