Heerlijk ontspannen dein ik op mijn luchtbedje mee op de golven van het meer. Tijd bestaat niet meer. Alleen maar dit moment. Het klotsende water, de bergachtige omgeving, de zon.

Als ik dit schrijf gaan mijn gedachten naar het begin van de vakantie. Waarbij de tijd heel langzaam leek te gaan. De vele nieuwe indrukken maakten een intense beleving. Wat een nieuw tijdsbesef geeft. De vakantie lijkt eindeloos. Er zijn zeeën van tijd.

Er ontstaat een nieuw ritme. Anders dan thuis, maar wel een ritme. We passen ons aan de omstandigheden aan. ’s Ochtends ontbijt in de schaduw van de caravan, een wandelingetje in de omgeving. ’s Middags is het niet uit te houden in de zon bij de caravan en zoeken we de koelte op van een rij bomen bij het meer. Of het water zelf.

Vakantie. Heerlijk!

Het voelt al snel ‘gewoon’. Door het ritme lijkt de tijd dan ook sneller te gaan. De tijd vliegt.

Als je jong bent lijkt de tijd nog langzaam te gaan. Je leert veel, doet veel indrukken op. Wat spannend is en waar je energie van krijgt. Je begint met een studie, je eerste baan. Je leert de mensen kennen en wordt langzaam onderdeel van de cultuur. Je zet een stap naar een andere functie, een andere baan of begint aan een nieuwe opleiding/cursus. Je doet allerlei ervaringen op.

Je beleeft tijd intens.

In de loop van de tijd ontstaat er een ritme, routine. Je dagen beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Wat prettig voelt, want het maakt vertrouwt. Je kent de gebruiken, weet wat er van je verwacht wordt en bouwt een band op met je collega’s.

Zelfs werkstress voelt comfortabel, omdat dat is wat je kent en wat vertrouwt is voor je.

De tijd verstrijkt bijna ongemerkt. Je doet je ding. Volgt de waan van de dag.

En daarin schuilt een gevaar. Het gevaar van té comfortabel zijn, té routinematig. Je vergeet nieuwe dingen op te pakken. Iets anders te doen dan anders. Je vergeet te leren… en raakt in een sleur. Je verliest energie.

De dagen gaan sneller als je ouder wordt, als je (te) comfortabel wordt. De tijd vliegt en komt niet meer terug.

Mijn tip: blijf leren! Kleine dingen, grote dingen. Doe eens iets anders dan anders. Kom daarbij zelf in actie. Ga vooral niet achterover leunen. Doorbreek werkstress door een andere aanpak. Vraag desnoods om hulp.

Nieuwe activiteiten beleef je intenser. Het geeft je energie. Zorg je dat deze nieuwe activiteiten aansluiten op wie jij bent en wat jij goed kan, dan verdubbelt je energie zelfs.

In mijn beleving is werken aan je loopbaan iets wat je continu doet. Want ook nieuwe activiteiten worden weer gewoon. Net als in de vakantie. Er ontstaat een nieuw ritme, aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Denk jij dat het na je vakantie weer eens tijd is om je loopbaan onder de loep te nemen? Neem dan contact op en plan een klikgesprek.

Hoi, ik ben Lisa...

Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.

Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!

Register loopbaan professional (RL) regio Woerden | Utrecht | Gouda