Iets heel graag willen. En er toch niets voor doen, omdat je uitstelt naar morgen.
‘Nu ff niet… Ik doe het morgen wel…’. Zeg je tegen jezelf.
Herkenbaar?
In deze tijd van goede voornemens is dat natuurlijk niet aan de orde. 😉
Of toch wel? Want hoe herkenbaar is het om de eerste weken van januari vol goede voornemens te starten met bijvoorbeeld sporten; afvallen of ander nieuw gedrag. Om er in het slechtste geval halverwege januari al achter te komen dat het (weer!) niet gelukt is.
Je stelt uit. En van uitstel komt afstel! ❌
Wat is dat toch? En hoe zet je wél door!
Gewoontegedrag
Leven en werken doen we op de automatische piloot. 80% – 90% doen we uit gewoonte. Dat betekent dat je brein niet hoeft na te denken bij alles wat je doet. In feite bespaar je daarmee dus energie. Wanneer jij je laat leiden door deze onbewuste processen, dan is de kans groot dat je je wel bewust bent dat je iets wilt, maar je het toch niet doet.
Wil je wel iets veranderen in je gedrag, en het óók doen, dan moet je dat bewust doen én blijven herhalen. Want een gewoonte veranderen duurt 100 (!) dagen. Dan slijt het er weer in en heb je je het nieuwe gedrag ‘eigen’ gemaakt.
> Schrijf eens op wat jij nou écht wilt in je loopbaan. Welk gedrag heb jij nodig om daar te komen?
Angst, voor wat er zou kúnnen gebeuren
We hebben geen glazen bol. We weten wat we hebben, maar niet wat we (kunnen) krijgen. En hoe langer jij stilstaat, hoe minder jij ervaart dat je niet bang hoeft te zijn om niet te weten wat er in de toekomst is. Onze ‘Wat als …’ gedachten komen vanuit een wilde fantasie over alles wat er fout zou kunnen gaan. Soms gebaseerd op directe ervaringen uit het verleden. Soms uit een diepgewortelde onzekerheid.
Om deze angst achter je te kunnen laten is het van belang om te zorgen voor positieve ervaringen. Zodat je gaat vertrouwen op je acties in het nu. Zonder angst voor het onbekende.
> Welke ‘wat als…?’ gedachte heb jij wel eens? Welke positieve gedachte kun je daar tegenover zetten?
Beperkende overtuigingen, zoals: 'Ik ben niet goed genoeg'.
Beperkende overtuigingen maken je onzeker. Ze houden je gevangen. Je komt niet in beweging, omdat jij jezelf vertelt dat je niet goed genoeg bent, iets niet kan, of dat anderen er iets van vinden. In de loop van de jaren zijn deze overtuigingen er bij jou ingeslopen. Jij bent daarin gaan geloven. En dus doe je niets of probeer je niets.
En zie daar de negatieve cirkel. Je probeert niets, je blijft in de automatische piloot hangen, je vergroot je angst.
Deze angst voel je liever niet, dus ga je deze gevoelens vermijden. Dat vermijden levert je echter niets op. Sterker nog, het brengt je verder weg van wat je zo graag wilt.
> Probeer je angst eens te benoemen. Waar ben jij bang voor? Is die angst eigenlijk wel reëel? Voel de angst/spanning en ga toch DOEN. Je krijgt er positieve gevoelens voor terug!
Besef dat er zónder actie geen beweging is. Met andere woorden: Jij bent aan zet!
Welke eerste kleine, gemakkelijke stap zou jij kunnen zetten om weer vooruit te komen? Vooruit naar bijvoorbeeld meer energie en betekenis in je werk.
Een eerste mogelijke stap is jezelf, je belemmeringen en je motivaties te leren kennen. Zet die eerste stap en geef jezelf een stok achter de deur om veranderingen aan te brengen en je mooie voornemens in 2023 waar te maken!
Hoi, ik ben Lisa...
Als introvert kun je blijven hangen in twijfel en onzekerheid. Met mij als jouw Talent & Loopbaancoach ga je vol vertrouwen loopbaankeuzes maken, zodat je weer energie uit je werk krijgt en van betekenis bent.
Wil je kennismaken? Neem contact met mij op!